Na ovogodišnjem programu Adventa u Rijeci više je od 100 programa, a sve počinje ove subote paljenjem prve adventske svijeće na Koblerovom trgu, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u utorak.

Nakon paljenja prve svijeće, na Korzu će nastupiti nizozemska skupina Close act I uvesti u paljenje blagdanske rasvjete na Korzu, najavio je direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa.  Istaknuo je program na Trsatskoj gradini i drugo izdanje Adventa kod kazališta, u Verdijevoj ulici. Kod kazališta će, uz ugostiteljsku ponudu, na pozornici biti tridesetak glazbenih programa.

Na Trsatskoj gradini upalit će se prigodna rasvjeta s više od 12 kilometara lampica. Radi uštede električne energije, dosadašnje lampice zamijenjene su novima, hladno bijele boje, koje troše od 20 do 30 posto manje električne energije.

Također radi uštede, gasit će se svake noći u 2 sata i paliti ponovno u 16 sati. Do kraja Adventa na gradini održat će se 16 programa, a da je riječ o lokaciji koju građani rado posjećuju govori i podatak da je tijekom posljednjih pet godina manifestaciju posjetilo više od 300 tisuća ljudi, rečeno je na konferenciji.

I ove godine Korzom će voziti vlakić Djeda Mraza. Rijeka Advent će trajati od 26. studenoga do 8. siječnja. Također, na Gatu Karoline riječke postavit će se klizalište Morska pahuljica koje će biti otvoreno od 25. studenog do 15. siječnja.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović je rekao da je to prvi program Adventa od 2019. koji se održava bez ikakvih ograničenja. “Vjerujem da će biti dobro posjećen, jer su ljudi željni druženja, zabave i veselja”, rekao je.

Najavio je humanitarnu manifestaciju “Kuglice dobrih želja” koja je na inicijativu nekolicine riječkih studenata započela prije nekoliko godina i koja svake godine izazove veliki interes građana.

“Kuglice se na Korzu počinju prodavati već sutra, a sav prihod od njihove prodaje ove je godine namijenjen Udruzi Svjetionik koja okuplja djecu i mlade s teškoćama u razvoju i ovim putem pozivam građane da se odazovu akciji u što većem broju, pomognu radu udruge, a sami sebi požele najljepše blagdanske želje“, rekao je gradonačelnik.

Građani mogu kupiti kuglice, u njih uložiti svoje želje ili čestitke te se one potom postavljaju na središnje božićnu jelku na Korzu.