U Hrvatskoj svaki dan četiri osobe preminu od bolesti jetre, a oko 500 osoba godišnje oboli od karcinoma jetre, istaknuto je tijekom javnozdravstvene akcije besplatnih preventivnih pregleda jetre koji su u subotu organizirani u KBC-u Zagreb.

Građani su pozvani na Rebro na bezbolan pregled jetre uređajem FibroScan koji određuje masnoće u jetri i stupanj oštećenja. U prosjeku su kod 70 posto građana koji su se odazvali na pregled, utvrđena oštećenja jetre,  izjavio je novinarima predstojnik Klinike za unutarnje bolesti dr. Rajko Ostojić.

Svaki četvrti građanin, upozorio je, ima nealkoholnu masnu jetru, zdravstveno stanje koje prvenstveno nastaje kao posljedica nezdrave prehrane i nekretanja. Ovisno o stupnju oštećenja savjetuju se dijetetske mjere ili pak lijekovi koji snižavaju masnoće. No, postoje i veća oštećenja koja se mogu otkriti poput ciroze ili karcinoma.

Na sreću, tijekom dosadašnjih pregleda nije otkriven nijedan slučaj karcinoma, rekao je Ostojić te najavio da će se na Rebru nastaviti s pregledima FibroScanom još sljedećih nekoliko dana, jer je odaziv građana jako velik.

Građani su na subotnji pregled većinom došli sa zagrebačkog područja, a poneki i iz Varaždina, a novinarima su rekli da su za preglede doznali preko medija.

“Pacijenti nam na pregled često dolaze s povišenim jetrenim testovima i prva rečenica im je identična – ali, doktore, ja uopće ne pijem alkohol, ništa me ne boli, a imam jako loše rezultate jetre“, ispričao je novinarima Ostojić te poručio da je stoga svrha ove akcije višestruka.

Nealkoholna masna jetra – tihi ubojica

Na prvom mjestu cilj je ukazati da je nealkoholna masna jetra bolest 21. stoljeća, poznata kao „tihi ubojica“ jer godinama ne pokazuje simptome do faze kada bolest postaje teško izlječiva.

Cilj je i osvijestiti kod građana da su možda u rizičnoj skupini, a bezbolnim pregledom FibroScanom može se precizno odrediti stupanj oštećenja i reagirati na vrijeme.

Prof. Ostojić podsjetio je da ljudi danas jedu velike količine prikrivenih šećera u proizvodima  koji dovode do toskičnosti u jetri. Primjer su slatki gazirani napitci, ali i prikriveni šećeri u proizvodima poput kečapa ili pak preljeva za salate.

Također, upozorio je na namirnice koje imaju veće količine prekrivenih soli, kao što su prženi krumpirići, čips, krafne i suhomesnati proizvodi.

Upravo stoga je recentno Europski parlament usvojio rezoluciju o borbi protiv raka koji poziva zemlje članice EU da promiču zdravu prehranu. Zaključno, „jedite da biste živjeli, a ne živite da biste jeli jer hrana može biti i užitak i lijek“, parafrazirao je Ostojić poznatu Hipokratovu izreku „Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek tvoja hrana“, te naglasio da je došlo vrijeme da EU postane EHU – europska zdravstvena unija(European Health Union) u pravom smislu riječi.

Tijekom današnjeg dana na pregled jetre na Rebro pozivani su građani koji su se odazvali na taj pregled u travnju, u povodu Svjetskog dana jetre, u organizaciji Hrvatskog gastroenterološkog društva, ali zbog velikog odaziva nije ih se uspjelo sve pregledati.

Stoga je tijekom proteklih mjesec dana organiziran besplatan pregled zainteresiranih tijekom vikenda u KB-u Dubrava i KB-u Merkur, a sada i u KBC-u Zagreb u Klinici za unutarnje bolesti, čiji je predstojnik dr. Rajko Ostojić, te će ukupno biti pregledano oko 300 osoba.