Namjera rapskog gradonačelnika da u potpunoj tišini dozvoli pripajanje najvećeg otočkog komunalnog poduzeća puno manjoj senjskoj tvrtki Južni ogranak izazvala je buru nezadovoljstva, piše u subotu Večernji list.

Južni ogranak, tvrtka koju su osnovali HEP i Hrvatske vode, preprodavač je vode iz rijeka Like i Gacke, kojom raspolaže besplatno, a prodaje ju lokalnim komunalcima.

Nakon što su mještani ličkog Otočca uspjeli spriječiti projekt senjske tvrtke Vodovod Hrvatsko primorje – južni ogranak, HEP-a i Hrvatskih voda kojim se potiho pokušalo progurati crpljenje vode izravno s izvora rijeke Gacke, ista senjska tvrtka izaziva kontroverze na Rabu.

Na dnevnom redu Gradskog vijeća Rab za ponedjeljak je najavljeno odlučivanje o pripajanju gradskog komunalnog poduzeća “Vrelo” senjskom Južnom ogranku koje – kako saznaje dnevnik – nezavisni i SDP-ovi vijećnici ne namjeravaju podržati jer takvo pripajanje smatraju ne samo spornom nego i štetnom odlukom za Rab i Rabljane iz više razloga.

Samo po sebi budi sumnje već i to što je sve oko tog pripajanja odrađeno u tišini. – Prezentacija koju je u četvrtak navečer održao Ivan Lušić, direktor “Vrela”, prvi je spomen gradske uprave o toj temi. Da HDZ ima stabilnu većinu u Gradskom vijeću odluka bi bila izglasana, sve bi prošlo ispod radara i nitko ne bi ni znao što se događa – kaže Lovre Ševerdija, jedan od troje nezavisnih vijećnika u rapskom Gradskom vijeću.

Najavljeno pripajanje trebalo bi se dogoditi na osnovu Uredbe o uslužnim područjima, donesene na temelju Zakona o vodnim uslugama, kojom je Vlada još 2019. predvidjela pripajanje manjih lokalnih vodoopskrbnih tvrtki poduzećima većih gradova.

Kako je svojedobno objasnilo Ministarstvo gospodarstva i zaštite okoliša, jedan od osnovnih ciljeva tog zakona okrupnjavanje je komunalnih tvrtki kako bi se omogućilo lakše i jednostavnije investiranje u vodoopskrbu novcem iz EU fondova – jer je u sustavu s više od 200 isporučitelja teško provoditi projekte.

Međutim, zanimljivo, na Rabu bi se trebalo dogoditi upravo suprotno, manja senjska tvrtka – koja k tome i nije komunalno poduzeće, nego trgovačko društvo – trebala bi usisati veći rapski komunalac, ujedno i najveće komunalno poduzeće na vodnom području koje obuhvaća podvelebitsko primorje te otoke Rab i Pag, piše novinarka Večernjeg lista Nataša Vlašić-Smrekar.