U Županijskoj palači danas, 21. lipnja, održana je 4. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije na kojoj se između ostalog raspravljalo o izvješću o stanju prometa, donošenju odluke o podjeli reflektirajućih prsluka za osnovnoškolce, dok je Ivan Cvitković, mag.ing.traff. sa Sveučilišta Sjever održao prezentaciju suvremenih sigurnosnih rješenja za povećanje sigurnosti u prometu. Prisutne članove Savjeta pozdravio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je pritom pohvalio rad i aktivnosti Savjeta. Prema riječima predsjednika Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije dr.sc. Zvonimira Sabatija održavanje ove sjednice bilo je od iznimne važnosti iz nekoliko razloga.

4

– Tragični slučajevi kojima smo ponovno svjedočili unazad nekoliko tjedana na prometnicama Varaždinske županije, jedan su od razloga sazivanja ove sjednice. Naša je obveza, kao članova Savjeta progovoriti o tome, dati određene preporuke, te pokušati pokrenuti potrebne akcije. Drugi razlog je što ćemo konačno donijeti odluku o kupnji, odnosno nabavci reflektirajućih prsluka za prva četiri razreda svih učenika osnovnih škola diljem Varaždinske županije čime ćemo sigurno povećati njihovu sigurnost, ali i cjelokupnu sigurnost u prometu – rekao je predsjednik Savjeta dr.sc. Zvonimir Sabati.

5

Zvonimir Sabati naveo je i novost u radu Savjeta, a to su prezentacije, odnosno predavanja relevantnih stručnjaka koji se bave tematikom povećanja sigurnosti u prometu. Voditelj poslova Prometne policije PU varaždinske Danijel Posavec upoznao je članove Savjeta o stanju sigurnosti u prometu na području Varaždinske županije.

– U prvih pet mjeseci na području Varaždinske županije dogodilo se ukupno 525 prometnih nesreća, što je sedam posto porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ono što je pozitivno je činjenica da teških prometnih nesreća (prometne nesreće s poginulim i prometne nesreće s teško ozlijeđenima) imamo manje. Ove godine imamo 23 teške prometne nesreće, a prošle godine u tom istom razdoblju bilo ih je 26. Imamo tri poginule osobe u prometnim nesrećama. Riječ je o dva pješaka i vozačica mopeda – nabrojao je Danijel Posavec, te se nadovezao na probleme koji su detektirani od strane PU varaždinske, a riječ je pješacima i biciklistima u prometu.

9

– Ove godine imamo dva poginula pješaka. Prošle godine petero poginulih pješaka i biciklista. Od njih petero, čak troje, za vrijeme sudjelovanja u prometu, u vrijeme uvjeta smanjene vidljivosti, u noći, nisu bili označeni reflektirajućim oznakama, odnosno prslucima. Stoga ćemo, zajedno sa Savjetom, ali i Nacionalnim planom sigurnosti cestovnog prometa i dalje poduzimati sve preventivne i represivne mjere u prometu u cilju zaštite pješaka i biciklista. Što se tiče preventivnog dijela, najviše ćemo ih zaštititi na način da ćemo prilikom nadzora prometa sve one koje zateknemo, a da nisu označeni u uvjetima smanjene vidljivosti noći darivati odgovarajući reflektirajućim oznakama, prslucima – naglasio je Posavec.