U znak sjećanja na legendu o „pomirbi“ kalničkih šljivara i križevačkih purgera, manifestacija je nazvana „Križevačko veliko spravišče“ i već pet desetljeća nastavlja tradiciju i njegovanje tradicionalnih običaja uz razvijanje bratstva i pajdašije među ljudima dobre volje.

Svečano otvaranje manifestacije uz povorku održat će se 2. lipnja (petak) 2023. godine u 20:30 sati u Hotelu Kalnik – Strossmayerov trg, glavna pozornica, Križevci.

U povorci će sudjelovati više od 200 sudionika, od kulturno-umjetničkih društava, Križevačke djevojačke straže i Križevačkih mažoretkinja pa do glumaca Spravišča i ostalih uzvanika. Nakon povorke, kreće tradicionalna predstava u kojoj će gradonačelnik Mario Rajn predati ključ grada na tri dana varoškom sucu. i sve će se odvijati na centralnoj pozornici.

pozornica

Posjetitelje očekuje bogata gastronomska ponuda kao i iznimno velika Štruklijada u kojoj pripremom štrukla sudjeluju mjesni odbori i gradske četvrti grada Križevaca, a svi posjetitelji mogu uživati u besplatnoj degustaciji te dati svoj glas najboljim štruklima.

Tradicionalno će se pripremati velika atrakcija pečenje vola s besplatnom podjelom građanima, a ove godine novost u programu je kušanje gverca i njegovo ocjenjivanje Gvercijada. Bit će tu i priprema lovačkog paprikaša koji će se dijeliti u nedjelju.

Pečenje vola će se održati na ovoj “maloj pozornici” i očekuje se iznimna posjećenost, a pripremat će ga vatrogasci iz DVD-a Lemeš Križevački i pripadnici JVP Križevci.

vol bina