Više od 100 tisuća posjetitelja obišlo je ovogodišnji Međunarodni sajam knjiga Interliber, zatvoren u nedjelju navečer nakon šest dana promocije knjiga, pisaca i čitanja, izvijestio je Zagrebački velesajam u čijim se paviljonima sajam tradicionalno održavao.

Ovogodišnji 44. Interliber na 13 tisuća četvornih metara Paviljona 5, 6, 7 i 7a Zagrebačkog velesajma predstavio je 296 izlagača iz 15 zemalja.

Međunarodni sajam knjige i ove se godine predstavio kao središnje mjesto za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanja i znanosti te okupio najznačajnije nakladnike i knjižare s jasnom misijom – poticanja kulture čitanja.

Uz brojne naslove domaćih i stranih nakladnika, na Interliberu su gostovala i poznata spisateljska imena poput Jamesa Norburya, engleskog pisca i ilustratora.

Ove godine, uz hrvatske, svojim su se izdanjima i autorima predstaviti i izlagači iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Irske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, SAD-a, Slovenije, Srbije, Švedske, Švicarske, Velike Britanije i Sjeverne Irske. U Europskoj godini mladih, poseban je program pripremljen za mlade koji je, uz promocije knjiga, uključio i radionice grafita, glazbeni program, kvizove, te različite edukacije.

Zajednica nakladnika i knjižara pri HGK organizirala je Premium program u sklopu kojeg su istaknuli dvije teme „Ukrajina u fokusu“ i „Srbija u fokusu“ s ciljem upoznavanja autora iz Ukrajine i Srbije.

Posebnu pažnju privuklo je gostovanje ukrajinske spisateljice Haske Šijan, predstavljanje novog hrvatsko-ukrajinskog rječnika, te tribina pod nazivom “Seks i Ukrajina” o ulozi žene u ukrajinskom društvu.

Osim Ukrajine, u fokusu je ove godine bila i Srbija, s programom promocija djela suvremenih srpskih autora – beletristike, poezije i publicistike.

I ove je godine organiziran Knjigodar, akcija darivanja knjiga školskoj knjižnici koja samostalno nema uvjeta za kvalitetnu obnovu ili dopunu knjižne građe. Odabrana je školska knjižnica Osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Petrinje.

Sajam je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića.