Uslijed visokih vodostaja na Dunavu i Dravi, što uzrokuje pojavu poplavnih komaraca, na osječkom području počeli su larvicidni i adulticidni tretmani komaraca, sa zemlje i iz zraka, izvijestila je u subotu osječka Gradska uprava.

Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin rekao je na konferenciji za novinare kako je relativno visok vodeni val Dunava uzrokovao visoki vodostaj Drave, a što utječe na pojavu poplavnih komaraca na području Osijeka.

Trenutno je vodostaj 306 centimetara, očekujemo idućih dana da će dosegnuti otprilike 350 centimetara. Zbog velikih poplava u Njemačkoj očekujemo i značajno povišen vodostaj Dunava tijekom cijelog lipnja, što znači da će i vodostaj Drave u tome razdoblju biti visok, kazao je Vulin.

Podsjetio je da je i ove godine potpisan sporazum s okolnim općinama, kako bi se moglo tretirati poplavno područje unutar tih općina, što značajno utječe na pojavu komaraca u Osijeku, a to se rješenje prošle godine pokazalo vrlo uspješnim.

Vulin je istaknuo da je od 27. svibnja odrađeno osam preporuka županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, a radilo se o larvicidnim tretmanima. Napomenuo je da je Zavod za javno zdravstvo izdao i sedam preporuka za adulticidni tretman iz zraka avionom, a prvi je obavljen danas u ranim jutarnjim satima, iznad poplavnog područja, na lijevoj obali, sjeverno od prigradskih naselja Josipovca i Višnjevca.

Večeras će početi adulticidni tretman iz zraka na sjevernom području grada Osijeka, sutra ujutro slijedi tretman avionom u prigradskim naseljima Brijest, Briješće, Tenja i Sarvaš, zatim na poplavnom području sjeverno od Sarvaša te tretman avionom na južnom području Osijeka. Ponovit ćemo prošlogodišnju praksu, koja se pokazala učinovitom, da simultano provodimo tretmane iz zraka i sa zemlje, pojasnio je Vulin.

Istaknuo je da će pojedina područja prvi put biti larvicidno tretirana dronovima, što je određeno ovogodišnjm ugovorom o izvođenju radova kako bi se moglo obaviti tretiranje na najnepristupačnijim područjima, na koja čak ni amfibijska vozila ne mogu pristupti, primjerice zbog srušenih stabala.

Za borbu protiv komaraca u proračunima grada Osijeka i okolnih općina Petrijevci, Bilje, Darda i Erdut, za sada osigurano 1,9 milijuna eura. U osječkom gradskom proračunu za ove aktivnosti predviđeno je 800 tisuća eura, iz državnog proračuna Vlada je osigurala 600 tisuća eura, Osječko-baranjska županija sudjeluje s 200 tisuća eura, dok su ostatak osigurale okolne općine, ističu u Gradskoj upravi.

Prošle godine imali smo četiri vodena vala, a  trenutna situacija nije toliko dramatična. Gotovo sam siguran da će nam postojeća sredstva biti dovoljna za uspješnu borbu do kraja sezone, a ako bude potrebno zasigurno ćemo rebalansom proračuna osigurati dodatna sredstva, kazao je dogradonačelnik Vulin.