U povodu Nacionalnog dana Hitne medicinske službe (HMS), u Zagrebu je u utorak održana javnozdravstvena akcija „Dan kada učimo spašavati živote“ na kojoj su građani educirani o oživljavanju osobe pogođene iznenadnim srčanim zastojem od kojega u Hrvatskoj svaki sat umre jedna osoba.

„Što više građana upoznamo s tehnikama oživljavanja, umjetnim disanjem i masažom srca, te upotrebom automatskog vanjskog defibliratora, veće su šanse da će brzo reagirati u slučaju iznenadnog srčanog zastoja i spasiti život svojim bližnjima”,  poručila je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Maja Grba Bujević na Trgu bana Jelačića, gdje su djelatnici Hitne educirali građane o umjetnom disanju i masaži srca.

U više od 30 gradova diljem Hrvatske danas je održana takva edukacija o održavanju života uz primjenu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD) koji je iznimno jednostavan za rukovanje, sam procjenjuje srčani ritam te na hrvatskom jeziku daje upute za daljnje postupanje.

Od iznenadnog srčanog zastoja u Hrvatskoj godišnje umre 9000 osoba, odnosno jedna osoba svakog sata, a može se dogodit bilo kome, bilo kad i bilo gdje. Bez brze intervencije neposrednih očevidaca, stopa preživljavanja manja je od deset posto, dok se intervencijom unutar tri do pet minuta mogućnost preživljavanja povećava na više od 50 posto.

Ministarstvo: Neće se naplaćivati dolazak na Hitnu bez opravdanog razloga

U povodu Nacionalnog dana HMS-a, priopćenje je uputio ministar zdravstva Vili Beroš  istaknuvši uspostavljenu helikoptersku hitnu medicinsku službu (HHMS) i brze brodice pomorske hitne medicinske službe.

U djelatnosti hitne medicine radi i 25 objedinjenih hitnih bolničkih prijema (OHBP) i 21 zavod za hitnu medicinu u kojima je zaposleno gotovo 4500 djelatnika.

Beroš kaže da je do sada obavljeno više od 50 intervencija HHMS-a i 140 intervencija brzim brodicama. Samo prošle godine djelatnici izvanbolničkog HMS-a imali su više od 670 tisuća intervencija, a na hitnim bolničkim prijemima zbrinuto je više od 970 tisuća pacijenata.

Ravnateljica HZHM-a Grba Bujević izvijestila je pak da je upravo danas jedan pacijent sa simptomima moždanog udara iz Vojnića hitnim helikopterom transportiran u KB Dubrava. Istaknula je i da je u proteklih 30 dana hitna helikopterska služba spasila 61 život.

U Ministarstvu zdravstva ujedno su opovrgnuli medijske napise da će se neopravdani dolazak na hitnu pomoć ubuduće naplaćivati.

Napominju i kako je nacrt prijedloga Zakona o hitnoj medicinskoj službi u fazi izrade te da su do sada održana četiri sastanka Radne skupine koja ima obvezu pripremiti i predložiti nacrt prijedloga zakona.

Prema dosadašnjim informacijama, ne razmatra se unošenje odredbe o naplaćivanju usluga hitne medicinske pomoći u prijedlog zakona, poručuju iz Ministarstva.