Na rijeci Muri uspostavljene su izvanredne mjere obrane od poplave od mjerne postaje Mursko Središće, od Podturna do granice sa Slovenijom, priopćili su u nedjelju iz Hrvatskih voda, a kroz Mursko Središće zabilježen je rekordan vodostaj od 537 centimetara.

Direktor VGO-a za Muru i gornju Dravu Milan Rezo za Hinu je rekao je da je najviši val kroz Mursko Središće iznosio 537 centimetara.

Prema podacima Hrvatskih voda, dosad rekordan vodostaj Mure u Murskom Središću zabilježen je 15. rujna 2014. kada je imala 528 centimetara.

Nasip drži

„Muru smo proveli, imali smo ukupno 1310 kubika vode u sekundi, ali tamo imamo uređeni, modernizirani nasip u dužini od 50 kilometara s desne strane i duboko vjerujemo da će ti nasipi izdržati jer su projektirani za 1650 kubičnih metara u sekundi”, kazao je Rezo.

Dodao je da je situacija pod stalnim nadzorom te da se sada djelatnici Hrvatskih voda spuštaju i nizvodno prema Podravini, odnosno Botovu.

„Tamo očekujemo spajanje rijeka Drave i Mure. Jučer smo dogovorili protokol s HEP-om da oni pri prolasku velikog vala rijeke Mure zadrže što veće količine u svojim jezerima, kako ne bi došlo do visokog vodostaja na mjernoj stanici Botovo”, istaknuo je Rezo.

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak rekao je da mjere od poplava za sad uspijevaju.

„Voda još uvijek raste, raste ponovno i u Gornjoj Radgoni, tako da je pred nama nekoliko dana borbe”, kazao je Srpak dodajući da je u subotu ujutro rijeka Mura bila oko 400 centimetara iznad vodostaja

Kada je riječ o Dravi, nasip Puščine na lijevoj obali rijeke je izdržao, a noćas, sve do pet sati ujutro, djelatnici Hrvatskih voda radili su sa svojim licenciranim tvrtkama, vatrogascima i civilnom zaštitom, rekao je Hini Rezo te dodao da vjeruje da će nasip izdržati.

Pritisak na Hidroelektranu Varaždin, u općini Cestica zarobljeno pet kuća

„Zasad nemamo značajnija izlijevanja koja bi bila zabrinjavajuća niti značila ugrozu što se tiče zdravlja i života ljudi, odnosno materijalnih dobara, a ono što je interesantno za ovaj visoki val je da će trajati dan, dva. Stalni pritisak na Hidroelektranu Varaždin je između 1950 i 2100 kubika, u kontinuitetu koji dolazi iz smjera Slovenije po rijeci Dravi”, istaknuo je Rezo.

Dodao je da je u općini Cestica u Velikom Lovrečanu situacija ista kao i u subotu.

„Ostalo je zarobljeno pet kuća, ništa se ne mijenja, vodostaj na tom dijelu ostaje isti, a svi su stanovnici evakuirani”, rekao je Rezo.