Europa mora ojačati svoju obranu i osigurati da može izdržati svaki vojni napad izvana, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u komentarima povodom dvogodišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

“Rusija ne napada samo Ukrajinu, ona također uništava mir u Europi”, rekao je Scholz dodavši da će Ukrajina biti podržana u samoobrani “koliko god bude potrebno”.

“A mi, Njemačka i Europa, činimo više – i moramo učiniti još i više – kako bismo se mogli učinkovito braniti”, istaknuo je njemački kancelar.

“Odvraćanje, obrambena spremnost – znam da su to neobične riječi koje dolaze od njemačkog kancelara. Riječi koje mi u Njemačkoj nismo koristili toliko dugo da su gotovo zaboravljene”, rekao je Scholz u podcastu.

“Ali ove riječi označavaju vrlo važnu zadaću: zajedno s našim saveznicima moramo biti toliko jaki da nas se nitko ne usudi napasti”, istaknuo je.

NATO je najbolje jamstvo obrane “s obje strane Atlantika”, ustvrdio je Scholz.

On je ukazao na povećanje ulaganja u njemačku vojsku kao znak da ona ispunjava svoje obveze prema NATO-u navodeći da ove godine ulaganja u vojsku iznose 2 posto vrijednosti ukupne gospodarske proizvodnje, po prvi put u desetljećima. Tako će ostati i u nadolazećim godinama i desetljećima, najavio je Scholz.

“Konstantna” proizvodnja streljiva – koja je trenutno tema mnogih rasprava u Europi – ključni je element obrane, a europske zemlje trebale bi udružiti svoje narudžbe, rekao je njemački kancelar.

Njemačka također razgovara sa saveznicima Francuskom i Britanijom o razvoju preciznog oružja koje može doseći udaljenost kako bi osigurala da njezina strategija odvraćanja ostane vrhunska, navodi Reuters.