Međunarodna konferencija Dani medija i komunikacija Split 2024. na kojoj će tijekom tri dana medijski stručnjaci iz 11 zemalja raspravljati o dezinformacijama, mobilnom novinarstvu, medijskoj reprezentaciji i medijskoj pismenosti otvorena je u četvrtak.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, otvarajući konferenciju, a potom i u panel diskusiji, istaknula je da su sprječavanje dezinformacija i jačanje medijske pismenosti ključni za razvitak demokratskog društava.

“Neistinite informacije osobito se šire lažnim profilima društvenih mreža za koje ne postoji nikakva urednička odgovornost, a sadržaji koji se tako plasiraju zbunjuju građane”, rekla je ministrica.

Istaknula je da se društvenim mrežama u digitalnom prostoru šire dezinformacije iz Rusije o agresiji na Ukrajinu kako bi se utjecalo na Europsku uniju.

“Dezinformacijama se širi utjecaj na Europu, ne samo iz Rusije, nego i iz ‘trećih’ zemlja”, kazala je ministrica Obuljen Koržinek. Dodala je da su dezinformacije i sigurnosni problem.

Voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Zrinka Ujević je istaknula da konferencije o medijima pridonose pružanju otpora neistinama te naglasila da je prepoznavanje dezinformacija iz Rusije posebice važno prije skorašnjih izbora za Europski parlament.

Nužno je osposobljavati profesionalne novinare širih vidika

Govoreći o aktivnostima Europske komisije na suzbijanju dezinformacija, spomenula je “uklanjanje neistinitih sadržaja” iz digitalnog prostora.

“Dezinformacije se šire u digitalnom prostoru i našim novim aktom predviđeno je uklanjanje neistinitih sadržaja digitalnog prostora,” dodala je.

Prorektor Sveučilišta u Splitu Nikola Koceić-Bilan je istaknuo da je nužno u obrazovnom sustavu osposobljavati profesionalne novinare širih vidika. “Imamo pojavu svaštarenja u medijima, posebice na društvenim mrežama”, rekao je.

U panel diskusiji također je upozoreno da i građani “svojom naivnošću” sudjeluju u dezinformacijama oglašavajući se na društvenim mrežama s neprovjerenim informacijama i nepoznavanjem profesionalnih standarda.

Na konferenciji će, kako je najavljeno, sudjelovati stručnjaci i znanstvenici iz područja novinarstva i medija koji će govoriti o aktualnim fenomenima, trendovima i izazovima u medijskom okolišu stavljajući naglasak na važnost razvoja profesionalnog novinarstva te promocije znanja i obrazovanja kao preduvjeta svake profesionalne djelatnosti.

Organizator konferencije je splitsko Sveučilište u povodu 50. godišnjice postojanja te visokoškolske ustanove.