Na današnji datum 2002. godine Dražen Petrović primljen je u Košarkašku kuću slavnih

27. rujna 2021. Autor: prigorski.hr Vremeplov Na današnji datum 2002. godine Dražen Petrović primljen je u Košarkašku kuću slavnih

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL


Na današnji datum 2002. godine Dražen Petrović primljen je u Košarkašku kuću slavnih (Basketball Hall of Fame) u američkom gradu Springfieldu. Time je postao drugi Hrvat u Kući slavnih nakon Krešimira Ćosića, koji je stanovnikom Kuće postao 1996. godine, piše u facebook objavi Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović.

Odnedavno Hrvatska ima pet članova Kuće slavnih – uz Krešu i Dražena ta čast dodijeljena je Mirku Novoselu (2007.) u kategoriji trenera te Dinu Rađi (2018.) i Toniju Kukoču (2021.) u kategoriji igrača. Hrvatska je tako postala država s najvećim brojem članova Košarkaške kuće slavnih nakon Sjedinjenih Američkih Država.

Dražen je u Kuću slavnih izabran iz trećeg pokušaja, a u njegovoj klasi bili su još Earvin „Magic“ Johnson, peterostruki prvak NBA lige i član američkog Dream Teama na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine, momčad Harlem Globetrottersa, vjerojatno najpoznatija i najatraktivnija košarkaška družina na svijetu, trener Larry Brown, NCAA prvak sa Sveučilištem Kansas (1988.) i NBA prvak s Detroit Pistonsima (2004.), trener Robert „Lute“ Olson, vlasnik više od 700 NCAA pobjeda i NCAA prvak sa Sveučilištem Arizona (1997.), te trenerica Sandra Kay Yow, vlasnica više od 700 NCAA pobjeda te jedna od rijetkih koja se može pohvaliti da je kao trenerica osvojila zlatnu medalju i na Olimpijskim igrama i na Svjetskom prvenstvu.

Dražena je u Kuću slavnih uveo Willis Reed, legendarni igrač New York Knicksa s dva prstena NBA prvaka, i čovjek koji je kao generalni menadžer Dražena doveo u New Jersey Netse. Ceremoniji su nazočili Draženovi roditelji Biserka i Jole, brat Aleksandar te Draženov prijatelj i suigrač iz reprezentacije Stojko Vranković.