Zlata Bartl rođena je 1920. u Slimenima, župa Dolac kraj Travnika u BiH. Poslije velike mature odlazi na studij u Zagreb, gdje na prirodoslovnom fakultetu diplomira kemiju, fiziku, matematiku i mineralogiju. Odrasla je u sarajevskoj obitelji iz imućnijeg građanskog sloja.

Poslije diplome vraća se u Sarajevo, gdje predaje na gimnaziji.

1955. godine odlazi u Koprivnicu i tu počinje njen znanstveni rad. Bila je još kao dijete zaljubljenica u kemiju. U Podravkinom laboratoriju nastavlja sa svojim radom, a na njezinu inicijativu 1957. počinje proizvodnja dehidratiziranih juha, a 1959. i proizvodnja “Vegete”. Slaboga zdravlja, ali zdravog duha ona je uspjela oko sebe okupiti ljude koji su nošeni njenim “elan vital” Vegetu uspjeli probiti na svjetsko tržište i Podravku pretvoriti u svjetski koncern.

Dana 2. studenog 2006. postala je počasna građanka grada Koprivnice.

Preminula je 30. srpnja 2008. godine u koprivničkoj Općoj bolnici nakon duge i teške bolesti. Danas je poznata pod nadimkom “teta Vegeta”.