Na današnji dan prije 45 godina dogodila se stravična avionska nesreća iznad Vrbovca

10. rujna 2021. Autor: prigorski.hr Vremeplov Na današnji dan prije 45 godina dogodila se stravična avionska nesreća iznad Vrbovca

Ilustracija/Pixabay


Na današnji dan 1976. dogodila se avionska nesreća iznad Vrbovca. Prije 45 godina, u 11.14 sati iznad Vrbovca na visini oko 10.000 metara sudarili su se zrakoplovi Douglas DC-9 tvrtke Inex-Adria Aviopromet i Hawker Siddeley Trident 3B British Airwaysa. Poginulo je ukupno 176 osoba – svih 162 putnika i 14 članova posade iz oba zrakoplova.

Zrakoplov British Airwaysa, na letu 476, poletio je s londonskog aerodroma Heathrow i bio je na putu prema aerodromu Ataturk u Istanbulu. U njemu su se nalazila 54 putnika i devet članova posade. Zrakoplov Inex-Adria Avioprometa na letu 550 bio je na putu iz Splita prema zračnoj luci Koeln-Bonn, u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj. U tom se zrakoplovu nalazilo 108 putnika i pet članova posade. Zrakoplovima su upravljali iskusni piloti, za kojima je bilo više od 10.000 sati letenja.

Krivac za nesreću bila je Kontrola zračnog prometa u Zagrebu. Tehnologija kojom su se koristili djelatnici Kontrole zračnog prometa bila je stara i nedovoljno dobra.

Naposljetku je došlo do toga da su iz zračne kontrole kasno javili jednom od aviona da se ne podiže. Da je informacija kontrole leta do aviona došla par sekundi ranije, nesreća bi vjerojatno bila izbjegnuta.

Dvadesetosmogodišnji kontrolor leta Gradimir Tasić proglašen je krivim i osuđen na sedam godina zatvora. No, kazna mu je bila smanjena zbog pobune njegovih kolega. On je tri dana zaredom radio 12-satnu smjenu jer je, kako smo ranije spomenuli, nedostajalo zaposlenika.

Stanovnici Vrbovca ni dan danas ne mogu zaboraviti scene koje su se tog rujanskog dana odvijale na nebu iznad njihovih glava. Sudeći po njihovim kasnijim svjedočanstvima, prvo se čula velika eksplozija, nešto poput grmljavine. No, onda su na nebu ugledali dva aviona kako padaju. Jedan je padao ravno, drugi je kružio. U krugu nekoliko kilometara padali su dijelovi aviona, torbe, boce i slične stvari. No, puno jezivija su bila tijela koja su padala s neba. Neka su bili raspolovljena, a neka su pala u svojim sjedalima, još uvijek zavezana pojasom.

Među poginulima najbrojniji su bili Nijemci koji su se vraćali s ljetovanja. Zbog toga je ova nesreća bila velika vijest i u svjetskoj javnosti.

Od ove nesreće je prošlo 45 godina, a Vrbovec s vremenom sve rjeđe posjećuju obitelji pokojnika te ova strašna nesreća polako pada u zaborav.

Facebook Comments


[ssba]