Na današnji dan preminuo Ivan Kešer – prvi gradonačelnik ujedinjenog grada Križevaca

13. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Vijesti Na današnji dan preminuo Ivan Kešer – prvi gradonačelnik ujedinjenog grada Križevaca


DIE EODEM OBIIT PERILLUSTRISSIMUS DOMINUS JOANNES KESSER LIBERA REGIAQUE CIVITATIS CRISIENSIS JUDEX – 13. VELJAČE 1779. – 13. VELJAČE 2021.Piše: dr. sc. Zdenko BalogPrije 242 godine na današnji dan, 13. veljače 1779., u svojoj 64 godini preminuo je prvi gradonačelnik ujedinjenog grada Križevaca, te ujedno vjerojatno i najdugovječniji. Upravljao je najprije Donjim gradom kao judex (sudac, gradonačelnik) oko deset godina, a potom od ujedinjenja Donjeg i Gornjeg grada 1752., sve do smrti, 27 godina ujedinjenim gradom. Među ostalim titulama koje mu se nabrajaju, spominje se da je dugogodišnji judex nobilium, plemićki sudac Križevačke županije, te prisjednik Banskog sudskog stola. Pokopan je u kripti pavlinske crkve sv. Ane u Križevcima ispod pjevališta.

Kada bismo danas u kratkim crtama prepričali politički put Januša Kešera (kako se piše u hrvatsko kajkavskim ispravama), vjerojatno bismo ga ocijenili ‘kontroverznim’. U Križevcima spominje se 1737. kao magister organista, orguljaš u župnoj crkvi. U to je vrijeme u gradu župnik utjecajni i ugledni Andrija Gradinski, koji posreduje da se mladi orguljaš oženi bogatom udovicom Dorotejom Šandorić. Za ostvarenje karijere u terezijanskoj Hrvatskoj bilo je potrebno dvoje: utjecajni prijatelji i kapital koji je omogućavao da se živi na ‘visokoj nozi’. Imetak se stjecao nasljedstvima, brakovima s udovicama ili vojnim zaslugama. Mladi orguljaš nije bio sklon oružju, niti je imao bogato podrijetlo (mada je bio plemić, jednoselac), pa je udovica bila najbolji izbor.

6886a

I doista, već je 1740. ‘pro jura notarius’, a 1743. ‘judex civitatis Inferiori Crisii’. Njegov je sponzor bio Adam Najšić, protonotar Kraljevstva, jedan od najmoćnijih ljudi u Hrvatskoj, a pored njega podban Rauch. Krčelić zlobno, mada vjerojatno ne i netočno, piše da je Kešer omilio Najšiću jer ga je jedini bio u stanju pratiti u piću. I doista, uglednog protonotara Najšića prati nadimak ‘primus potator Regni’, prva ispičutura Kraljevstva.

Nakon što se Kešer iskaže i uspješno završi ujedinjenje Donjeg i Gornjeg grada (proces koji se vukao više od stotinu godina), otvoren mu je put za dalje napredovanje, odnosno za mjesto podžupana. Opet ga ovdje podržavaju Najšić i Rauch, ali neuspješno, jer dolazi do seljačkog i krajiškog ustanka 1755. Nakon ovoga Rauch pada u nemilost, a zajedno s njime prekinut je i Kešerov put napredovanja.

1779-02-13-joannes-kesser-p-166a

Kešer je umro kao udovac, a nadživio je i sina Baltazara, tako da je umro bez nasljednika. Kraljevski fisk preuzeo je ostavinu, brižljivo popisao imovinu, kao i dugove koje je ostavio. U vrijednim pokretninama i nekretninama, koje uključuju imanja u okolici, dvije katnice u gradu i tako dalje, ostavio je više od 13 tisuća rajnskih florena, ali istovremeno ostavio je mnoštvo nenamirenih obveznica, računa za usluge, a posebno računa graditelja nove katnice, koju je baš pred smrt, završio negdje u gradu. Ipak, imetak mu je bio dovoljan da daleko pokrije sve obveze, koje zajedno nisu dosezale ni šest tisuća.

1432_1

Povijest i životna priča prvog suca ujedinjenog grada Križevaca veoma je zanimljiva, ne samo lokalno za povijest Križevaca, nago i kao jedna ogledna priča o karijeri u Hrvatskoj u ‘galantnom stoljeću’, te je vrijedna monografske obrade. Bogatstvo još uvijek neobrađene arhivske građe u najmanje tri zbirke upotpunit će živu sliku o jednom ambicioznom sitnom plemiću koji, poštujući zakonitosti svojeg okruženja, ubrzano napreduje na društvenoj ljestvici. Da nije nesretnim okolnostima 1755., pao kao kolateralna žrtva nemilosti svojih političkih sponzora, lako je mogao napredovati i do samog vrha tadašnje hrvatske politike.

Facebook Comments