Na današnji dan, 6. ožujka 2022. godine u Vrbovec su došle prve osobe izbjegle osobe od oružanog napada Rusije na Ukrajinu.

Jelena Mucko, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa kazala je kako su svi koji su pristizali, prošli višednevno putovanje i gotovo da nisu znali kamo su došli. – Samo im je bilo važno da je mir i tišina, da nema zvukova sličnih eksplozijama, da se mogu ugrijati, djecu nahraniti i nitko od njih nije planirao duži ostanak. Svi su vjerovali da će se za mjesec dana vratiti u svoju domovinu.

Danas svjedočimo nastavku nemilosrdnog razaranja i pitamo se kao i svi drugi, tko ima pravo razarati nečiji dom, ubijati nevine ljude, dugotrajno zastrašivati životinje pravim eksplozijama, a ne samo kratkotrajnim vatrometom? Možemo li doista dati za pravo nekome da to čini zato što je ljut na na neku drugu silu, uvažavati neke druge izgovore?! – kazala je ravnateljica.

ukrajinci2

Na vrbovečkom području danas boravi 160 osoba iz Ukrajine, pola od toga su djeca, nekolicina starijih osoba, 48 osoba je zaposleno, djeca su uključena u obrazovni program, njih 33-oje. Neki su savladali osnove hrvatskog jezika. Bez obzira na razlike, svi svakodnevno strepe za sudbinom svojih bližnjih i žele se vratiti svojim korijenima.

-U početku prihvata i sami smo bili ustrašeni kako pristupati tim ljudima, kako se sporazumjeti, kako utješiti ženu koja je svojeg supruga zakopala u vrtu, na mjestu gdje su ranije uzgajali jagode. Kako utješiti ženu kojoj su u dobi od 84 godine ostala samo sjećanja, kojoj je u potpunosti nestao dom i sve što je godinama stvarala? Kako pomoći ženi u nepoznatoj zemlji s autističnim djetetom – rekla je Mucko.

ukrajinci3

Veći dio izbjeglica iz Ukrajine smješten je u restoranu Marija, a ostali su smješteni privatno.

“Zahvaljujući volonterima Crvenog križa i brojnim donatorima Vrbovčani su se potrudili uljepšati njihov život onoliko koliko su prilike dozvoljavale. Hvala svima koji su u tome pomogli!, zahvalila je ravnateljica.