Na 13. izložbi inovacija u Zagrebu najbolja Bernarda Cecelja i madrac Cool Vision

18. listopada 2015. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Na 13. izložbi inovacija u Zagrebu najbolja Bernarda Cecelja i madrac Cool Vision


U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske u nedjelju su svečano dodijeljene nagrade i priznanja najuspješnijim hrvatskim i inozemnim inovatorima 13. Međunarodne izložbe inovacija ARCA u Boćarskom domu u Zagrebu, a najznačajnija nagrada izložbe, Grand Prix, pripao je Bernardi Cecelja iz tvrtke Bernarda za inovaciju Cool Vision, inovativni madrac s efikasnim hlađenjem površine prilikom dodira s toplom vlagom odnosno znojem s tijela spavača.

“Efekt hlađenja postiže se zahvaljujući kombiniranju Tenzel vlakana i specijalnog inovativnog polimera”, objasnila je Bernarda Cecelja dodavši da je riječ o jedinstvenoj primjeni na svijetu razvijenoj upravo u tvrtki Bernarda iz Pušćina. Ta je tvrtka jedno od najuspješnijih domaćih inovativnih poduzeća koje zapošljava više od 180 radnika, a čije se inovacije izvoze diljem svijeta. Cool Vision madrac već se nalazi na domaćem tržištu, a u tvrtki uskoro planiraju i izvoz u Bjelorusiju, Rusiju i Švicarsku.

Osim Grand Prixa, u nedjelju su dodijeljene i zlatne, srebrne i brončane medalje. Zlata su između ostalih za inovacije osvojile i tvrtke PIP, HS Produkt, Razvojni tim Končar – Inženjering za energetiku i transport, Citus, Šestan – Busch, Altpro, Tehnix i drugi. Među zlatom nagrađenim inovacijama je i velik broj onih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ali i mladih inovatora učenika srednjih strukovnih škola iz cijele Hrvatske.

Na ovogodišnjem izdanju Međunarodne izložbe ARCA predstavljeno je više od 200 inovacija iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Rumunjske, Poljske, Turske i Irana, a 176 ih je konkuriralo za nagrade.

Izložba je tematski bila posvećena mladima, a održano je i natjecanje mladih inovatora i poduzetnika pod nazivom Dan inovativnih ideja. Najuspješnije mlade inovatore i poduzetnike, Dejana Čurčića za 3D digitalizator, Zlatka Dražića za kosilicu na daljinsko upravljanje i Gorana Šinceka za inovativne mobilne aplikacije, nagradili su Udruga inovatora Hrvatske, Hrvatska gospodarska komora i Tehnološki park Zagreb nastupom na izložbi iENA u Nürnbergu odnosno podrškom u realizaciji projekta kroz program Predinkubacije u Tehnološkom parku Zagreb.

Međunarodna izložba inovacija ARCA odvijala se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poduzetništva i obrta te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a u suradnji s Međunarodnom federacijom nacionalnih organizacija inovatora IFIA, Sveučilištem u Zagrebu, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i drugim uglednim partnerima. Supokrovitelji izložbe bili su Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG – BICRO, Hrvatska banka za obnovu i razvoj te Hrvatska gospodarska komora.
(Hina)

fah

Facebook Comments


[ssba]