Muzej Grada Đurđevca uključio se u projekt  „DJECA OKO NAS“ To je naše, na to smo ponosni!

Projekt je to u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske i uz partnerstvo Etnografskog muzeja u Zagrebu, a bavi se odgojem za očuvanjem, povijesnog, kulturnog i hrvatskog nacionalnog identiteta, a financira ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Za navedeno sudjelovanje muzej je u suradnji s Osnovnom školom Đurđevac i KUD-om Petar Preradović u organizacijskom timu Edita Janković Hapavel, ravnateljica, viša kustosica Muzeja Grada Đurđevca, Kristina Benko Markovica ,prof. i Monika Rupčić, prof.,  animirao najmlađe polaznike folklorne skupine koja je, obučena u narodnu nošnju, pozirajući u Interpretacijskom centru Picokijade željela ukazati na  značaj nematerijalne baštine i iskazati ponos na Legendu o Picokima.

Djecu je fotografirao umjetnik fotograf i putopisac Saša Pjanić. Ovaj projekt rezultirat će  izložbom kroz medij fotografije s ciljem predstavljanja bogatstava i različitosti  kulturalnog i lokalnog identiteta regija Republike Hrvatske.

Nakon premijere izložbe u Etnografskom muzeju u Zagrebu (svibanj 2023.) izložba će biti putujućeg karaktera po gradovima RH promovirajući bogatstvo i ljepotu đurđevačke baštine.