Muzej Grada Đurđevca izabran je kao jedan od dvanaest sudionika Republike Hrvatske u projektu “Djeca OKO nas – To je naše, na to smo ponosni”.

Projekt je realiziran u organizaciji Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i uz partnerstvo Etnografskog muzeja u Zagrebu, bavi se odgojem za očuvanjem povijesnog, kulturnog i hrvatskog nacionalnog identiteta, a financira ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Ovaj projekt rezultirao je završnom izložbom fotografija u Etnografskom muzeju u Zagrebu, a na čijem je otvorenju nazočila i ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca, viša kustosica Edita Janković Hapavel. Bila je to prilika vidjeti sve fotografije snimljenih lokaliteta fotografa i putopisca Saše Pjanića, koji je napravio izbor za izložbu.

U suradnji s OŠ Đurđevac i KUD-om Petar Preradović, u organizacijskom timu bili su Edita Janković Hapavel, ravnateljica i viša kustosica Muzeja Grada Đurđevca, prof. Kristina Benko Markovica i prof. Monika Rupčić, koje su animirale najmlađi polaznike folklorne skupine obučene u narodnu nošnju, a koji su pozirali u Interpretacijskom centru Picokijade ukazujući time na značaj nematerijalne baštine, s naglaskom na Legendu o Picokima.

– Upravo su motivi Legende o Picokima u lego kockicama te tradicijsko ruho našli mjesto na odabranim fotografijama. Uz njih su na izložbi predstavljeni i lokaliteti gradište, Gajić, Čigoč, Donja Lomnica, Zagreb, Marija Bistrica, Otočac, Hum, Betina, Sinj i Konavle, pojasnila je Edita Janković Hapavel.

Katarina Bušić, muzejska savjetnica u Etnografskom muzeju i autorica teksta kataloga naglasila je da je cilj projekta predstavljanje bogatstva i različitosti kulturnog-povijesnog nasljeđa pojedinih krajeva Lijepe naše. U katalogu su zastupljena ova kulturna dobra: Umijeće šaranja tikvica na području Slavonije, Umijeće baranjskih šokačkih vezova, Povijesna seoska cjelina Čigoč, Jurjevski ophodi Turopolja, Legenda o Picokima, Umijeće izrade coklji, Umijeće čitanja, pisanja i tiskanja glagoljice, Umijeće gradnje betinske gajete i Umijeće izrade konavoskog veza (Lista zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske), Umijeće izrade tradicijskih dječjih igračaka s područja hrvatskog zagorja i Viteška igra Sinjska alka (UNESCO-ova Reprezentativna lista nematerijalne kulturne baštine čovječanstva).

Nakon premijere izložbe u Etnografskom muzeju u Zagrebu u svibanj 2023., izložba će biti putujućeg karaktera po gradovima RH, pa tako i u Đurđevcu, promovirajući bogatstvo i ljepotu đurđevačke baštine.

IMG_4900-scaled IMG_4893-scaled IMG_4892-scaled IMG_4887-scaled IMG_4881-scaled