Pod sloganom „Povezani kroz vrijeme”, Dvor Trakošćan u srijedu je organizirao proslavu 70. obljetnice svog postojanja, a središnji dio programa bila je izložba „Tko tu koga ženi?” koju je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Izložba je središnje događanje obilježavanja obljetnice i donosi tematsku priču o ugovorenim brakovima koji su sve do u 20. stoljeće bili sastavni dio socijalno-ekonomskih strategija plemićkih i velikaških obitelji, sredstvo stjecanja i potvrđivanja društvenog i materijalnog položaja, ali i ostvarivanja političkih ciljeva.

Autorica stručne koncepcije je kustosica Dvora Trakošćan Andreja Srednoselec, izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija, a ministrica Obuljen Koržinek istaknula je da je Dvor Trakošćan od samog početka prepoznat kao iznimno vrijedan spomenički kompleks.

„Kompleks koji je krasila vrsnoća samog graditeljskog sklopa ali i jedinstvena povezanost s prirodom i to je ono, dakle to povezivanje kulturne i prirodne baštine, što je Trakošćan učinilo tako atraktivnim i toliko posjećenim i tako posebnim među nizom dvoraca u sjeverozapadnoj Hrvatskoj”, kazala je.

Ministrica je dodala kako vjeruje da će, zahvaljujući tome što se dvorac na najbolji mogući način cijelo vrijeme održavao i obnavljao, uz planove sadašnje ravnateljice u sljedećim godinama doživjeti značajna unapređenja i postati još atraktivniji i pristupačniji posjetiteljima.

Kazala je i kako je Ministarstvo kulture u svom mandatu izradilo detaljne kataloge za sve dvorce sjeverozapadne Hrvatske.

„Bili smo svjesni da su mnogi od njih predugo bili zapušteni, da im je bilo jako teško i još uvijek im je teško naći namjenu, i kako bismo omogućili ili barem pomogli da se što veći broj dvoraca stavi u upotrebu, da im se nađe neka, bilo javna, bilo neka druga namjena jer je baštinu jedino moguće koristiti onda kada se ona koristi”, rekla je Obuljen Koržinek.

Goranka Horjan, ravnateljica Muzeja, istaknula je da sadašnja muzeološka koncepcija prezentira život hrvatskog plemstva, odnosno nasljeđe obitelji Drašković te da je Dvor Trakošćan jedan od rijetkih muzeja koji izlaže gotovo 70 posto svog fundusa.

„Uvijek smo bili fokusirani na prezentaciju stalnog postava, međutim sve više se otvaramo i drugim događanjima, radionicama i zapravo cijela jedna paleta aktivnosti svjedoči o sedamdesetogodišnjem radu Dvora Trakošćan”, izjavila je Horjan.

Stričak: U planu gradnja nekoliko prezentacijskih centara

Otvorenju izložbe nazočio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je naglasio da Varaždinska županija ima mnogo zanimljivih stvari.

„Od najljepšeg dvorca, dvorca Trakošćan, zatim špilje Vindije, kod Lepoglave se nalazi jedini fosilni vulkan koji je bio zadnji put aktivan prije 22 milijuna godina, do nešto dalje grobnice istočnog halštatskog vladara, vitezovi, Rimljani…Kada sve to zbrojimo, tek tada vidimo koliko je područje Varaždinske županije bogato i prirodnim i kulturnim dobrima”, rekao je Stričak.

Dodao je da Županija ima u planu izgraditi nekoliko prezentacijskih centara.

„Veći dio smo već osmislili, za neke ishodili građevinsku dozvolu, neki su realizaciji idejnog rješenja, a sljedeći je korak da osiguramo sredstva. Vjerujem da ćemo u tome uspjeti, to je okvirni hodogram od pet godina i nakon toga ćemo doslovno dati novu vizuru Varaždinskoj županiji”, kazao je Stričak.

Osim službenog otvorenja izložbe koja će se moći razgledati do 15. rujna 2024. godine, organiziran je glazbeni program i light show te prilika za druženje s muzealcima.