Jedan od organizatora “Europridea 2022” u Beogradu Goran Miletić izjavio je u subotu da je MUP Srbije odobrio održavanje povorke Europride u 17 sati, prenijela je agencija Beta.

Pojasnio je za agenciju kako je odobrenje dano za povorku, ali na novoj trasi s početkom kod Ustavnog suda, a ne kod Narodne skupštine što je bila trasa koja je zabranjena prije nekoliko dana.

Povorka EuroPride, u obranu prava LGBTQ+ zajednice u Srbiji, krenut će oko 17 sati, nakon neizvjesnosti oko njezina održavanja gotovo do samog kraja.

U subotu poslijepodne Europsko Pride udruženje (EPOA) objavilo je da je poslije više tjedana intenzivnog međunarodnog pritiska premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da se povorka u okviru Europridea, zakazana za 17 sati, može održati.

Organizatori povorke objavili su i da će se tisućama aktivista na trasi povorke, od Ustavnog suda do stadiona Tašmajdan, priključiti brojni diplomati, zastupnici Europskog parlamenta, kao i drugi europski i međunarodni dužnosnici.

Prema beogradskim medijima zeleno svjetlo za održavanje povorke uslijedilo je nakon pregovora sa srbijanskom premijerkom u kojima se osobno angažirala i europska povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli, koja je u Beogradu.

Premijerka Ana Brnabić zajamčila je sigurnost tijekom održavanja Europridea. Ona osobno neće nazočiti, ali će u povorci biti njezina životna partnerica.

U središtu Beograda u blizini skupštine Srbije, gdje je ranije u subotu došlo do incidenta kada su protivnici Europridea napali policiju, bocama gađali automobile i snimatelja N1, u subotu poslijepodne bilo je mirno.

Policija je blokirala sve ulice u tom dijelu grada i potisnula je manju grupu ljudi opremljenih vjerskim obilježjima, protivnika Europridea, te privela više od 30 osoba.

Više javno tužiteljstvo u Beogradu naredilo je zadržavanje do 48 sati svih osoba koje su sudjelovale u napadu na novinare koji izvještavaju s manifestacija u Beogradu.

Prije nekoliko dana srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo je održavanje povorke pozivajući se na sigurnost, s obzirom na to da je za isti dan zakazan skup protivnika tog okupljanja i da postoji opasnost od sukoba te dvije skupine.

U Srbiji već danima vlada atmosfera napetosti i osporavanja održavanja povorke ponosa, u čemu prednjače desničarski aktivisti i Srpska pravoslavna crkva.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije tri tjedna najavio je će Europride biti otkazan ili odgođen, pozivajući se na sigurnosne razloge.

Vučićevu odluku o otkazivanju Europridea kritizirali su među ostalim i SAD i EU.