Munchen, glavni grad njemačke savezne države Bavarske, poslovna je meka za većinu ekonomskih migranata iz raznih zemalja, a posebno je interesantan radnicima iz Hrvatske koji svoju sreću žele okušati van domovine.

Dobar geografski položaj na samom jugu Njemačke, blage kontinentalne klime i prepun zelenila, Munchen je grad koji se širi nevjerojatnom ekspanzijom. Njegovim ulicama vrvi mnoštvo svih boja kože, nacija i vjerskih opredjeljenja. Munchen govori jezikom svim mogućih naroda, a uz njemački, najčešće se čuje rumunjski, ukrainski, turski, arapski, te jezici naroda bivše Jugoslavije.

Razmišljati o tome kako se pridošlice moraju asimilirati i priviknuti na život u stranom društvu i tuđini doslovce je nepotrebno, jer promjena u društvenim odnosima je neminovno obostrana. Velik zadatak i “prisilna” obaveza domaćeg življa je priviknuti se na suživot s novopridošlim narodima, koji malim, upornim ali sve odlučnijim koracima mijenjaju Njemačku kakvu poznajemo.

Niz sunčanih dana i ugodne temperature izmamile su na stotine ljudi u centar Munchena, a najpoznatija turistička destinacija je svakako Marienplatz sa znamenitim sakralnim objektima i Karlsplatz s fontanom u kojoj su prošlog vikenda osvježenje potražili djeca i golubovi.

minhen minhen1 minhen2 minhen3 minhen4 minhen5 minhen6 minhen7 minhen8 minhen9 minhen10 minhen11 minhen12 minhen13 minhen14 minhen15 minhen16 minhen17 minhen18 minhen19 minhen20 minhen21 minhen22 minhen23 minhen24 minhen25 minhen26 minhen27 minhen28 minhen35