Damir Mulaomerović, izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, nije skrivao ponos i zadovoljstvo nakon dva produžetka i pobjede kod Švedske u kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2023. godine.

Podsjetimo kako je Hrvatska pobijedila 105-98 čime je ostvarila, moguće, vrlo važnih sedam poena plusa u slučaju da na kraju natjecanja bude po omjeru izjednačena sa Švedskom koja je u Zagrebu slavila sa šest poena razlike.

“Jako sam ponosan na igru svojih momaka, posebno u drugom poluvremenu. Prvo poluvrijeme nije bilo dobro, ‘pick n’ roll’ i njihov napadački skok nas je uništavao. Međutim, nakon poluvremena je izašla druga momčad na teren, dali su sve od sebe. Moram pohvaliti mladog Matkovića koji je unio agresivnost i pokazao da je velika budućnost hrvatske košarke. Što se tiče Filipovića, ovo je možda jedna od najboljih utakmicu koju je jedan playmaker odigrao u posljednjih 15-20 godina. Igrao je fenomenalno i pokazao pravo vodstvo“, rekao je izbornik Mulaomerović, ali je i nastavio hvaliti svoje momke nakon dramatične pobjede.

„Ne zaboravimo Ramljaka koji je odigrao fantastičnu obranu, kao i Šakić u datom momentu. Svatko je dao svoj obol. Ovo je vrlo važna pobjeda nakon svega što smo proživljavali, nakon poraza od Švedske. Malo tko je vjerovao da ćemo se vratiti, doći ovdje i pobijediti, osim nas naravno. Bilo mi je zadovoljstvo voditi ih s klupe“.

Mulaomerović je objasnio što se događao između dva poluvremena.

“Na poluvremenu sam bio ljut i glasan, Rekao sam da možemo izgubiti utakmicu, ali ne možemo tako izgledati. Izgledali smo kao da se ne želimo boriti. Kad se boriš, uđu i neki ludi šutovi, kao što se to dogodilo i Švedskoj u Zagrebu. Tako je to s košarkom, zato je to najbolji sport i zato ju volimo.”

Goran Filipović je s 29 ubačenih poena i jednakom vrijednošću valorizacije bio najbolji igrač utakmice.

“Čestitao bih cijeloj momčadi, izašli smo u drugom poluvremenu kao tim, grickali prednost, u obrani, prvenstveno na ‘picku’ smo bili puno agresivniji. Počeli smo trčati, otvorili su nam se neki lagani šutovi. Ušli smo u vrlo dramatičnu završnicu i prelomili je. Bravo momcima za drugo poluvrijeme”, osvrnuo se Filipović.

Kapetan Filip Krušlin je ubacio 21 poen i podijelio šest asistencija.

“Za nas vrlo važna pobjeda, a još je bitnija jer smo pobijedili s razlikom s kojom smo i trebali pobijediti. Na kraju se sve poklopilo onako kako je i trebalo biti. U prvom poluvremenu nije izgledalo tako, ali u drugom smo pokazali karakter i odigrali dobro kao momčad. Drago mi je da slavimo i da smo na neki način isprali gorak okus iz prve utakmice sa Švedskom. Daleko od toga da smo odigrali neku savršenu utakmicu, bilo je tu dosta grešaka, prvenstveno sam ja, kao kapetan, napravio neke greške koje nisam smio napraviti u završnici utakmice. Ipak, dali smo sve od sebe, stvarno smo željeli tu pobjedu, ali nas je i sreća pomazila koju smo isprovocirali“, bio je komentar Krušlina na slavlje u Norrkopingu.