Bivši djelatnici tajnih službi Tomislav Karamarko i Miroslav Musić, nisu dobili dozvolu Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske za svjedočenje pred Visokim zemaljskim sudom u Muenchenu, gdje su danas trebali svjedočiti u procesu koji se pred ovim sudom vodi protiv bivših djelatnika jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, priopćio je u utorak predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster.

„Imamo dopis Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske u kojem stoji da Musiću i Karamarku SOA ne dopušta svjedočenje. To me iskreno čudi jer su mnogi djelatnici SOA-e već svjedočili u ovom procesu. Čini mi se da u ovoj agenciji lijeva ruka ne zna što čini desna“, rekao je predsjednik sudskog vijeća nakon čitanja dopisa hrvatskog ministarstva pravosuđa.

„Učinili smo sve što je potrebno kako bi se svjedoci pojavili pred sudom, ali bez uspjeha. Ostaje nam sam samo da se čudimo ovoj odluci“, zaključio je Dauster.

Prvi potpredsjednik vlade RH Tomislav Karamarko trebao je danas svjedočiti u vezi sa svojim saznanjima o radu tajnih službi koja je stekao kao voditelj SOA-e 2006.

Miroslav Musić je trebao svjedočiti u svezi s navodnom otmicom bivšeg visokog djelatnika jugoslavenske Službe državne sigurnosti (SDS) Ivana Lasića, koji je pred sudom u Muenchenu svjedočio da je 1992. bio otet i prisiljen dati iskaz o radu jugoslavenskih tajnih službi.

Jedan od navodnih otmičara je Bože Vukušić, bivši pripadnik Saborskog povjerenstva za utvrđivanje žrtava rata i poraća, koji je također u ovom procesu svjedočio već više puta.

Musić je u to vrijeme djelovao u sklopu Sigurnosno-informativne službe (SIS) u Mostaru.

Nakon što se nije pojavio niti jedan od danas planiranih svjedoka, suđenje je nastavljeno čitanjem spisa relevantnih za tijek procesa.

hina

fah