Program Možemo! počiva na podršci kvaliteti života većine te na ideji da je Europska unija zajednica ravnopravnih i solidarnih i da se može izgraditi kao socijalno pravedna, poručila je u petak u Karlovcu kandidatkinja na europarlamentarnim izborima Jelena Miloš.

Predvodnik liste Možemo! Gordan Bosanac ponovio je kako u kampanji koriste Hrvatske željeznice, u Karlovac su stigli vlakom te da time poručuju kako će se zalagati za ulaganja u javni prijevoz.

Dodao je kako smatra da je moguće napraviti “značajan preokret” u europskoj poljoprivrednoj politici i naveo da se trećina proračunskog novca Europske unije odnosi na poljoprivredu, no da je “ključan problem” što se novac raspodjeljuje “velikim igračima”.

“Zalažemo se za to da se većina financijskih sredstava raspodjeljuje upravo malim i srednjim poljoprivrednicima. Hrvatski poljoprivrednici ne apliciraju za europski novac zbog zahtjevne administracije. Treba zaustaviti to da se poljoprivrednike tjera da budu birokrati. Zalagat ćemo se za to da se vrati povjerenje u poljoprivrednike i da mogu dobiti subvencije, a da se kazne samo oni koji te subvencije zlorabe”, rekao je Bosanac.

Ističe potrebu uvođenja takozvane zelene javne nabave kako bi poljoprivredni proizvodi što prije od nastanka stigli u vrtiće, škole i bolnice.

J. Miloš je iznijela da se Možemo! zalaže za ulaganje u priuštivo stanovanje, mlade, u brigu za starije “te općenito sveobuhvatnu zdravstvenu i socijalnu skrb”.

“Europska unija bi mogla puno više raditi na tim pitanjima. Kao dio Zelenih imamo plan koji podrazumijeva puno više ulaganja u izgradnju stanova za priuštiv najam diljem Europe, kao što radimo u Zagrebu. To je ključna politika za smanjenje cijena najma, odnosno cijena stanova na tržištu, a one su odletjele u nebo”, dodala je.

Založila se i za “socijalno pravedan i uključiv” program “Erasmus” te za veće ulaganje u europski plan za socijalnu zaštitu, odnosno za socijalnu skrb i brigu za starije.