Predstavnici Mosta izrazili su u subotu na konferenciji za medije u Kosinju svoje protivljenje planiranom projektu hidroelektrane te upozorili na njegove štetne posljedice ne samo za lokalnu zajednicu nego i za cijelu Hrvatsku.

Čelnik Mosta i nositelj liste za EU parlament Božo Petrov rekao je da će se Most boriti protiv tog “pohlepnog projekta koji služi maloj skupini na štetu svih nas”.

“Ne može se zbog privatnih interesa razvlašćivati ljude i potapati kolijevku naše pismenosti. Neisplativa energetika ne može biti ispred ljudi”, rekao je, navodi se u priopćenju Mosta.

Kandidatkinja Mosta na EU izborima Anamarija Jurković, koja je podrijetlom iz Like, smatra da je projekt izgradnje HES Kosinj štetan i poguban, ne samo za stanovnike Kosinja, nego i za cijeli kraj Gacke i Like. “Projekt ima puno nedostataka i previda te je kao takav neisplativ. Postoje alternativni projekti koji su isplativiji i koji ne uključuju potapanje Kosinja”, rekla je poručivši da ne može i neće mirno promatrati uništavanje baštine.

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot smatra da “ne postoji opravdanje za neustavno razvlašćivanje ljudi i nezakonito uništavanje njihovih groblja kako bi se izgradio projekt HE Kosinj koji je neisplativ”.

Umjesto toga Most predlaže da se u Kosinju, kao kolijevci naše pismenosti, napravi muzej po uzoru na Gutenbergov muzej u Mainzu. Kosinj je bio europski centar koji je u svojima kartama potvrdio i Gutenbergov muzej, kao spomen na našu identitetsku baštinu na koju bismo trebali biti ponosni, podsjetio je Troskot.

Most, stoji u priopćenju, “izražava duboku zabrinutost i ogorčenje zbog planiranog hidroenergetskog sustava Kosinj, koji ne samo da ugrožava životnu sredinu, već direktno napada temelje hrvatske kulturne baštine”.