Rusija će u ponedjeljak predočiti “dokumente” koji svjedoče o “pravoj naravi” događaja u ukrajinskom gradu Buči, gdje su snage Moskve optužene za pokolj nad civilima, rekao je ruski ministar vanjskih poslova.

“Danas ćemo preko našeg stalnog predstavnika (u UN-u) organizirati tiskovnu konferenciju na kojoj ćemo predočiti dokumente o pravoj naravi događaja”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova dodaje da će se konferencija održati u 21,30 sati po srednjoeuropskom vremenu u UN-ovu sjedištu u New Yorku.

Kremlj je i ranije “odlučno” odbijao sve optužbe u vezi s otkrićem velikog broja trupala civila u Buči, blizu Kijeva, nakon povlačenja ruskih snaga.

Lavrov je snimke trupala nazvao “lažnima” osudivši “propagandno-dezinformacijsku” kampanju.

Rusija od 24. veljače vodi vojnu ofenzivu u Ukrajini.

Rusko i ukrajinsko izaslanstvo već tjednima pregovaraju ne bi li postigli dogovor i zaustavili sukob.

Lavrov je u ponedjeljak ocijenio da ukrajinsko izaslanstvo od prošlog tjedna pokazuje više “osjećaja za stvarnost”, rekavši da “još postoje izgledi” za dogovor.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o kritici američkog predsjednika Joea Bidena koji je Putina nazvao “ratnim zločincem”, ruski ministar vanjskih poslova je osudio “bahatost” američkih čelnika kojima je poručio da se prisjete sukoba u Iraku i u Libiji.