Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša istaknuo je na svetoj misi prigodom obilježavanja 130. obljetnice Hrvatske bratske zajednice (HBZ) u SAD-u i Kanadi, kako je HBZ nastala iz povjerenja u snagu solidarnosti i zajedništva utemeljenog na istoj kulturnoj i nacionalnoj baštini.

Mons. Kutleša je to rekao u nedjelju na misnom slavlju u župnoj crkvi sv. Ivana XXIII. u zagrebačkoj Dubravi.
Dobrostivost je dio je programa djelovanja Hrvatske bratske zajednice, napomenuo je zagrebački nadbiskup i dodao kako je HBZ nastala iz povjerenja u snagu solidarnosti i zajedništva utemeljenog na istoj kulturnoj i nacionalnoj baštini.
Vaši su prethodnici, naglasio je, redovito su izražavali i izgrađivali dobre odnose s Crkvom koja je svojom pastoralnom skrbi pratila iseljenike na svim kontinentima.
Mnogi od vas svoju vjeru svjedoče kao aktivni članovi katoličkih ili drugih vjerskih zajednica, zalažu se za vjersku slobodu, istaknuo je i dodao kako dobrostivost koja ih okuplja ne odnosi se samo na materijalna dobra, već i na duhovna i kulturna, na sve što čini našu baštinu.
Zahvalio je Kuharićevim riječima svima koji pomažu “spašavati (tog) našeg čovjeka i njegovu svijest kako bi znao kojem narodu pripada i koju, iako tešku, ali časnu, povijest baštini i da ne zaboravi svoje svete korijene.”
Pozvao ih je da se okoriste duhovnim plodovima dobrostivosti i da u izrazito složenom vremenu u kojemu živimo svi zajedno uvidimo potrebu spašavanja svijesti o vrijednostima koje su oblikovale naš narod.
Među njima su, dodao je, vjera, obitelj, čovjekoljublje i domoljublje.
Tim su vrijednostima vaši prethodnici bili bogati i unatoč materijalnom siromaštvu njima su obogatili prostore i kulturu nove domovine koju su nastanili, rekao je i dodao da imaju na umu kako autentičnost i originalnost nikada ne gube na cijeni te da se imaju čime ponositi kao sinovi i kćeri hrvatskoga naroda.