Za požeškog biskupa u subotu je u katedrali Sv. Terezije Avilske u Požegi zaređen mons. Ivo Martinović, a homiliju je predvodio zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša.

Kutleša je bio i zareditelj, a suzareditelji đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić te Antun Škvorčević koji je bio i prvi biskup Požeške biskupije, osnovane 1997. godine.

Mons. Martinović rođen je 28. lipnja 1965. godine u Županji, odrastao je u župi Tolisa u Bosni i Hercegovini, svečane redovničke zavjete u Provinciji franjevaca trećoredaca glagoljaša položio je 4. listopada 1990. godine, za đakona je zaređen 13. listopada 1991. godine, za prezbitera 28. lipnja 1992. godine, a papa Franjo imenovao ga je požeškim biskupom 11. ožujka.

Biskupsko geslo mons. Martinović je “Gaudim et pax”, odnosno “Radost i mir”.

Nadbiskup Kutleša u homiliji je među inim, kako prenosi Ika, istaknuo da je Crkva tijekom cijele svoje povijesti “napadana i kušana na području zdravoga nauka, često putem suptilnih pogrešaka i neuravnotežene istine”.

“Ni danas nije drukčije. Možda je i teže jer se uime političke korektnosti, da se nekoga ne bi povrijedilo u njegovu uvjerenju, više uopće ne ustaje na glasnu obranu istina vjere. Eto izazova za svakog biskupa! Eto velike arene današnjice u kojoj će biti kušana duhovna snaga svakoga pastira”, poručio je.

Borba koju je pastir pozvan voditi je onkraj krutih podjela na prijatelje i neprijatelje; ne sastoji se ni u strogom razlikovanju pobožnih i nepobožnih, kao ni u fundamentalističkom prosuđivanju ispravnog od neispravnog, naglasio je.

“Njegova je borba u tome da ustrajući u tim napetostima očuva moć zdravog rasuđivanja. Osim što je dar Duha Svetoga, dar rasuđivanja je plod pouzdanja u Boga”, istaknuo je Kutleša.

Upozorio je i da su najveće krize s kojima se Crkva suočava kroz svoju povijest bila “krivovjerja: krize nauka i istine”.

“Svakako, moralne krize nanose ogromnu štetu Božjem narodu. Međutim, sve dok prirodno i sigurno svjetlo istine i pravovjernog nauka sja, vjernici mogu ponovno pronaći put do Boga. Krivovjerja prekrivaju istinu, zavode Božji narod i time uskraćuju Božjem narodu put do Boga. Štiti i čuvaj nepovrijeđen taj poklad vjere koji ti je povjeren kao biskupu”, poručio je Kutleša mons. Martinoviću.

Poručio mu je i da su biskupsko imenovanje te današnje ređenje prilika da zasluži vječnost. “Po biskupskoj službi koja ti je povjerena, tvoj put posvećenja se nastavlja. Blaženi Alojzije Stepinac naglašavao je da nas neće spasiti ni vojna sila ni politička moć, već čista savjest i život po Božjim zapovijedima. Zato, budi uzoran u svom životu jer samo svetost života može spasiti narod”, rekao je.

Biskup Škvorčević svom je nasljedniku zaželio da u “posvemašnjoj predanosti Bogu”, pod geslom “radost i mir” služi božjem narodu požeške mjesne Crkve, napose onima kojima je potrebna njegova “ruka pomoćnica, riječ tješiteljica, a nadasve suosjećajno srce zajedništva u patnjama, siromaštvu, bolesti i osami”.

Ređenju su nazočili i apostolski nuncij u Hrvatskoj Giorgio Lingua, brojni biskupi, pakračko-slavonski episkop Jovan, biskup Evangeličke crkve u Hrvatskoj Branko Berić i biskup Reformirane kršćanske crkve u Hrvatskoj Peter Szen.

Također i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Požege Željko Glavić te gradonačelnici i načelnici gradova i općina u sklopu Požeške biskupije.