Građanin Moldavije (30) sumnjiči se da je, krijumčareći migrante, izazvao prometnu nesreću vozeći automobil na autocesti A1 kod Netretića 6. siječnja, u kojoj su poginule tri osobe a 12 je ozlijeđeno, izvijestilo je u nedjelju Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Karlovcu.

Ozlijeđen je maloljetnik iz Rijeke koji je u nesreći izgubio roditelje u dobi 47 i 46 godina, a smrtno je stradao i jedan migrant nepoznatog identiteta. Ukupno je šest osoba teško ozlijeđeno.

Karlovačka prometna policija podnijela je u subotu protiv tridesetogodišnjaka iz Moldavije kaznenu prijavu.

Osnovano se sumnja da je u automobilu mađarskih oznaka, koji može primiti vozača i još četiri putnika, prevozio deset državljana Egipta i jednog državljana Sirije koji su nezakonito ušli u Hrvatsku, pri čemu su neki migranti bili smješteni u prtljažnik automobila.

Unatoč tome što je bio svjestan opasnosti zbog takvog prijevoza, prebrzo je vozio ka sjeveru, a onda skrenuo udesno, prešao na zaustavnu traku i desnom bočnom stranom udario u zaštitnu metalnu ogradu uz jugoistočni dio autoceste.

Zatim je u nekontroliranom kretanju i zanošenju ulijevo prešao pojas s dvostrukom metalnom ogradom i završio na suprotnoj traci autoceste, te prednjim desnim dijelom vozila udario u prednji dio automobila hrvatskih registracija kojim su Riječani putovali doma.

Moldavac je bio podvrgnut operativnom zahvatu i isprva je tvrdio da je bio suvozač. Po iskazima liječnika u karlovačkoj Općoj bolnici Karlovac, rekao je da ima 25 godina, dok se za ostale strance procijenilo da su maloljetnici. Nakon liječenja u Karlovcu prebačen je u Zagreb.

Županijski državni odvjetnici u Karlovcu su tražili da se Moldavcu odredi istražni zatvor zbog mogućnosti bijega i ponavljanja djela, a sudac istrage Županijskog suda u Karlovcu je odredio pritvor samo iz prvog razloga, navelo je ŽDO Karlovac i najavilo zbog toga žalbu.