Kapetan hrvatske reprezentacije i vezni igrač Real Madrida, Luka Modrić (31), našao se pod istragom španjolske porezne policije koja ga sumnjiči da je zajedno sa suprugom Vanjom otvorio tvrtku u Luksemburgu kako bi u Španjolskoj izbjegavao plaćanje poreza od reklama, pokazuje dokument porezne uprave kojeg su u utorak objavile novine “El Mundo”.

Od kada je došao u Real Madrid u kolovozu 2012. Modrić je zajedno sa suprugom Vanjom koristio kompaniju osnovanu u Luksemburgu preko koje je naplaćivao snimanje reklama i druge sponzorske aktivnosti.

Poduzeću su dali ime Ivano, po svom šestogodišnjem sinu. Ta je kompanija počela raditi četiri mjeseca nakon što je bivši nogometaš Dinama i londonskog Tottenhama stigao u Madrid. U Luksemburgu porez na dobit iznosi 1 posto, dok bi u Španjolskoj gdje živi i radi morao platiti oko 30 posto.

Porezna uprava u Madridu pokrenula je istragu 18. siječnja nakon što su joj je bile sumnjive Modrićeve porezne prijave za 2012.,2013. i 2014. godinu. U njima nije bilo dobiti od reklama, odnosno sponzora poput proizvođača sportske opreme Nike ili kozmetike Nivea.

Sponzori su uplaćivali novac tvrtki Ivano SARL, osnovanoj 20. prosinca 2012. u Luksemburgu.

Kada je potpisao ugovor s Real Madridom još nije imao sponzorske ugovore o prodaji vlastitog imidža. Počeo se sa suprugom Vanjom raspitivati kod različitih europskih kompanija, specijaliziranih za poreze, o financijskim mogućnostima, piše “El Mundo” .

Na kraju su prihvatili savjet tvrtke Atoz Tax Advisers iz Luksemburga. Tako je nastao obiteljski biznis u kojem je Vanja “menadžer kategorije A”, dok je “menadžer kategorije B” belgijski državljanin Gaul Cristophe.

On se na društvenoj mreži Linkedin predstavlja kao direktor i upravitelj Headstarta, druge tvrtke iz Luksemburga koja “nudi široki spektar usluga”.

Ugovor o osnutku tvrtke Ivano SARL pokazuje kako je Luka Modrić jedini dioničar. a kompanija je počela raditi s kapitalom od 3,6 milijuna eura. Na kraju 2013. imala je 4,5 milijuna eura, a krajem 2014. došla je do 6 milijuna eura.

Taj novac uplaćivali su sponzori, među kojima Nike, čiju robu i kopačke nosi Modrić, kao i sam Real Madrid. Klub mu je,naime, također kasnije uplaćivao svake godine 1,5 milijuna eura na osnovu prava od vlastitog imidža.

Španjolska, pogođena teškom gospodarskom krizom, nije dobila porez na te iznose premda Modrić živi i zarađuje u toj zemlji.

Za 2013. i 2014. nije prijavio nikakav dohodak od imidža poreznoj upravi. Za postojanje tvrtke Ivano poreznici su doznali na temelju isprave o imovini gdje je nogometaš naveo da se u sklopu njegovog vlasništva u iznosu od 14 milijuna eura nalazi i tvrtka Ivano.

Istražitelji su odbili reći je li istraga, započeta prije 11 mjeseci završena. Modrić u utorak nije bio dostupan za komentar. Glasnogovornik Real Madrida također nije odgovorio na upit.

Španjolska sa stopom nezaposlenosti od 19 posto druga je iza Grčke po broju ljudi bez posla u EU te još uvijek osjeća posljedice gospodarske krize započete 2008. Mjere štednje u javnom sektoru dodatno su povećale nejednakosti između bogatih i siromašnih.

Novine “El Mundo” dio su istraživačkog konzorcija od 12 europskih medija koji su zajedno s portalom Football Leaks prokazali ovaj tjedan brojne nogometaše i trenere koji igraju ili su igrali u Španjolskoj. Zbog izbjegavanja plaćanja poreza osumnjičeni su i Cristiano Ronaldo, Jose Mourinho, Fabio Coentrao te još neki.

“El Mundo” je uz opis Modrićevog slučaja objavio dokument španjolske porezne uprave u kojem ona 18. siječnja ove godine u 10 sati ujutro obavještava da je porezni obveznik Luka Modrić pod istragom.

Modrić je imao problema s poreznom upravom i u Ujedinjenom Kraljevstvu kada je igrao za Tottenham. U rujnu 2015. morao je platiti oko 500.000 eura zbog neplaćenog poreza 2009. i 2010., navodi medijski konzorcij (EIC).

U Zagrebu ga je pak ispitivao hrvatski antikorupcijski ured USKOK u slučaju porezne utaje i izvlačenja novca iz Dinama. Policija sumnja da je preko njegovog računa nezakonito isplaćivan klupski novac.

(Hina)

fah