Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je u petak četverogodišnji financijski paket za Ukrajinu od 15,6 milijardi dolara kao dio međunarodnog paketa potpore vrijednog ukupno 115 milijardi dolara, što je prvi zajam odobren zemlji u ratu.

Očekuje se da će se ovom odlukom mobilizirati koncesijsko financiranje velikih razmjera od ukrajinskih međunarodnih donatora i partnera kako bi se pomoglo u rješavanju ukrajinskog problema s platnom bilancom, postigla srednjoročna vanjska održivost i obnovila održivost duga, navodi se u priopćenju.

Novi Extended Fund Facility omogućit će trenutnu isplatu oko 2,7 milijardi dolara Ukrajini, koja je ušla u drugu godinu borbe protiv ruske agresije.

MMF je nedavno promijenio propise koji omogućuju odobrenje programa pomoći zemljama “izuzetno velikog rizika”, dodaje agencija dpa.

Time je Odbor MMF-a ratificirao dogovor postignut 21. ožujka nakon višemjesečnih pregovora dužnosnika MMF-a i ukrajinskih vlasti.

EFF je prvi veliki financijski program što ga je MMF odobrio za zemlju zahvaćenu ratom velikih razmjera. Prethodni program MMF-a za Ukrajinu od 5 milijarda dolara istekao je lani.

“Razoran je ekonomski i socijalni učinak ruske invazije na Ukrajinu”, rekla je prva zamjenica direktora Gita Gopinath.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozdravio je na Twitteru odluku MMF-a.

“To je velika pomoć u našoj borbi protiv ruske agresije. Zajedno ćemo podržati ukrajinsko gospodarstvo. Idemo prema pobjedi”, napisao je.

Financijski paket od 115 milijardi dolara uključuje zajam MMF-a, 80 milijardi dolara pomoći i zajmova drugih zemalja te oprost duga do 20 milijarda dolara.

MMF očekuje da će se ukrajinski realni BDP 2023. kretati između -3 posto i +1 posto, rekao je.