Predsjednik Udruge Nezavisni hrvatski seljaci Mato Mlinarić u nedjelju je na konferenciji za novinare održanoj u Osijeku istaknuo kako bi nova Vlada, ukoliko želi pokrenuti poljoprivredu i poljoprivrednu proizvodnju, trebala što prije i što nužnije donijeti odluku o smanjenju PDV-a na proizvodnju hrane i na hranu sa sadašnjih 25 na ispod 10 posto.

“PDV od 25 posto bitno poskupljuje našu domaću proizvodnju. Mi se neprekidno hranimo na kredit, plaćamo skupe kamate i uvozimo hranu koja je jeftinija nego u Hrvatskoj. A i logično je da je hrana u drugim europskim zemljama jeftinija. Primjerice, najviše uvozimo iz Njemačke, Mađarske i Nizozozemske, jer su već u startu jeftiniji od nas oko 20 posto. Mađarska ima PDV na proizvodnju hrane pet posto, Njemačka ima sedam posto, a Nizozemska šest posto“, istaknuo je Mlinarić.

Zbog toga, smatra on, nije ni čudo što su hrvatski proizvođači hrane u velikim problemima. Domaća proizvodnja trenutno pokriva tek 37 posto domaćih potreba, jer su mnogi odustali od proizvodnje hrane, budući da ne mogu konkurirati jeftinijim proizvodima koji stižu iz uvoza, upozorava te dodaje da bi smanjenjem PDV na 5 posto, naši proizvodi postali jeftiniji 20 posto.

“Proizvodnja bi bila veća, hrana bi bila jeftinija, kupovali bi se domaći proizvodi, smanjio bi se uvoz“, naglašava Mlinarić.

Procjenjuje se, kaže, da bi smanjenjem PDV-a na proizvodnju hrane, u državnom proračunu ostalo manje oko 1,6 milijardi kuna. Međutim, povećanjem proizvodnje i povećanjem kupovine domaćih proizvoda to bi se moglo i trostruko vratiti u proračun, jer bi takav pristup stavio u ravnopravan odnos našu proizvodnju i uvoz i sigurno bi dao veliki impuls povećanju proizvodnje, investicija i zaposlenosti, što bi se dugoročno pozitivno odrazilo i na proračun, zaključuje Mlinarić.

(Hina)

fah