Mladi Bjelovarsko-križevačke biskupije, zahvaljujući otvorenosti franjevaca splitske provincije Presvetoga Otkupitelja, već drugu godinu zaredom sa svojim svećenicima ljetuju u Omišu. Vrata su im otvorili omiški franjevci, predvođeni gvardijanom fra Nedjeljkom Šabićem. Uredili su dvorišnu staru samostansku kuću i dali je mladima na raspolaganje.

Po tjedan dana, uz organizirane duhovne sadržaje, razmatranja, pjesmu i svakodnevnu misu, u Omišu ove godine ljetuju mladi iz župe sv. Vida u Vrbovcu s kapelanom Mihaelom Hertarićem, župe sv. Ane Križevci sa župnikom Stjepanom Sovičekom, župe sv. Barbare u Carevdaru sa župnikom Dominikom Jaićem i mladi iz župa sv. Petra iz Svetog Petra Orehovca i sv. Mihaela iz Miholca sa župnikom Krunoslavom Detićem.

2

„Svi smo mi fratri u samostanu oduševljeni mladima koji su kod nas, njihovom čestitošću, i njihovom suradnjom sa svećenicima koji su ih doveli. Ovo je divna mladost“- ističe domaćin fra Nedjeljko Šabić. „Volio bih kada bi i drugi samostani na jadranskoj obali otvorili vrata našoj mladosti s kontinenta i primili ih u svoje prostore. Velika je stvar za svećenika čuti: ‘Ja sam sada prvi puta na moru.’ A redovito to ovdje u Omišu slušamo. Samostana koji imaju praznih prostora po hrvatskoj obali itekako ima. Bez obzira na to o kojoj se provinciji radi. Samo se treba odvažiti i iskočiti iz svoga komoditeta. I ponuditi radost ovome svijetu, našoj djeci i mladima. Ovo što mi u Omišu činimo jest služba Božja, a ne biznis. Činiti ono što je drugima lijepo i dobro, što bi Krist drugima učinio. Ima tu i malo križa, komoditet nama franjevcima sada nije potpun, ali radost je mnogo veća i puno dulje ostaje“ – naglašava fra Nedjeljko.

3

Zahvaljujući gradu Omišu, Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji, subraći franjevcima i narodu fra Nedjeljko je u manje od dvije godine obnovio staru samostansku kuću i dao je mladosti na raspolaganje. Smještaj je za sve besplatan. Mladi si sami kuhaju i održavaju čistoću i red. Za geslo su si ovogodišnjega duhovnog ljetovanja izabrali geslo “Miljenicima svojim u snu On daje!” (Ps 127, 2) u kojem razmatraju o sv. Josipu u aktualnoj Godini sv. Josipa.

4