Mladen Kešer, načelnik općine Kalnik, ali i vinogradar i vinar, bio nam je sugovornik tijekom otkupa grožđa koje je u tijeku u Kalničkoj poljoprivrednoj zadruzi.

keser

Investicija u ovaj podrum bila je 2010. godine i od prvog dana otkupljujemo grožđe, a tako ćemo nastaviti i dalje. Kapacitet vinarije je oko 80 tisuća litara. Mojih je 5 hektara vinograda, odnosno 25 tisuća litara, a otkupit ćemo oko 20 tona grožđa – rekao je uvodno Kešer i dodao kako je najveći problem gubitak povjerenja ljudi u Poljoprivrednu zadrugu od koje su nekad živjeli.

keser4

– Vinogradi su posječeni, a ono malo vinogradara što je ostalo, predbilježe se da će kod mene prodati grožđe, ali onda grožđe prodaju nekome drugome. Još nije razvijen kooperantski odnos. Od sorti imam graševinu na koju sam posebno ponosan, rajnski rizling, chardonnay, muškat žuti, cabernet sauvignon i frankovku. U podrumu je  trenutno oko 30 tisuća litara,  a ove godine će biti ukupno 80 tisuća litara – istaknuo je Kešer i napomenuo kako je u pregovorima sa Slovacima i Česima oko prodaje vina u te europske zemlje.

keser2

– Kalnički vinski podrum je simbol kalničkog vinogorja. Nekad  je iz tog podruma u prodaju išlo 100 vagona vina. Ovo je bila solidna godina za vinare, svi su sretni jer je berba uranila, ali zbog toga bi se mogao dogoditi problem oko suhe tvari – kazao je Kešer i osvrnuo se na bolest zlatne žutice vinove loze.

keser7

– Zlatna žutica vinove loze je najveća izmišljotina koja je plasirana u zadnje vrijeme poput svinjske gripe, kravljeg ludila i ostalih nedaća koje su zadesile naše podneblje. Trsovi su uvijek “umirali”, a mi se čudimo kad umre mlada biljka, pa umre i mlad čovjek. O tome govorim na način koji ne potkrepljuje znanstveni dio, ali to je moje mišljenje – zaključio je Mladen Kešer.

keser8keser6keser5keser3

prigorski.hr