Mlada misa fra Darka Grmače u Kloštar Ivaniću

13. srpnja 2021. Autor: prigorski.hr Vjera Mlada misa fra Darka Grmače u Kloštar Ivaniću

Foto: IKA


Mladu misu pod geslom “Oče, proslavi ime svoje” (Iv 12, 28), proslavio je u nedjelju 11. srpnja u franjevačkoj župi Uznesenja BDM i svetištu Majke Milosrđa u Kloštar Ivaniću fra Darko Grmača, novozaređeni svećenik Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.

Slavlje je počelo u roditeljskom domu. Nakon pozdravnih riječi domaćeg župnika i gvardijana franjevačkog samostana fra Roberta Ćibalića blagoslov su svome sinu udijelili roditelji – majka Ljubica i otac Mirko. Slijedila je procesija do župne crkve, u kojoj su uz bogoslove, svećenike, redovnice i ostale vjernike bili i mnogi u tradicijskim narodnim nošnjama.

Svoju prvu misnu žrtvu fra Darko je prikazao u baroknoj franjevačkoj crkvi uz koncelebraciju subraće mladomisnika fra Mislava Lukačevića, fra Vjerana Lazića, fra Pavla Ivića i vlč. Andrije Živkovića, župnika fra Roberta Ćibarića te još 20-ak svećenika. Propovijedao je fra doc. dr. sc. Stipo Kljajić, svećenik Franjevačke provincije Bosne Srebrene i profesor biblijskih znanosti na KBF-u u Zagrebu i Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

mlada misa2

Mladomisnika, njegovu obitelj, okupljene svećenike, redovnike, redovnice, akolite, bogoslove i vjernički puk na početku je pozdravio domaći župnik i gvardijan fra Robert. Potom je mladomisniku svečano uručen tekst pozdrava, čestitke i apostolskog blagoslova pape Franje, što je popraćeno pljeskom okupljenih. Evanđelje je pjevajući navijestio fra Pavle Ivić.

mlada misa3

Darko  Grmača rođen je  10. rujna 1995. u Zagrebu. Osnovnu školu je završio u Kloštar Ivaniću te je ušao u sjemenište Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu, gdje je završio Klasičnu gimnaziju na Šalati. U franjevački novicijat je ušao 2014., prve privremene zavjete položio 2015. na Trsatu, a 2019. i svečane zavjete. Za đakona je zaređen 2020., a 20. lipnja ove godine i za svećenika u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke polaganjem ruku i posvetnom molitvom zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. Đakonsku službu obavljao je u župi i samostanu sv. Antuna Padovanskog u Našicama, a na prvu svećeničku otišao je u župu i samostan sv. Nikole biskupa u Čakovec.

Tekst: IKA

 

 

Facebook Comments