Danijela Frbežar, Dragutin Horvat, Srećko Horvat, Nada Jelušić, Marija Babić i Katarina Kos stanovnici su Zagorske ulice, odnosno 200 metara odvojka te ulice u kojem već godinama muku muče sa slivnim vodama.

Osim njih, i drugi mještani ulice slažu se da je problematika odavno već trebala biti riješena te da su svi rokovi za obećanja i strpljenja odavno prebijeni. Iako im je najteže tijekom jesenskog razdoblja, kada je pojačana količina padalina, bujice vode nisu ih zaobišle niti prije nekoliko tjedana, kada se počeo topiti snijeg. Sva voda koja je time nastala krenula je već uobičajenim putom, niz brijeg na kojem cesta počiva i po dvorištima stanara.

– Možemo jedino hodati u gumenjakima. Kao da živimo u nekom tropskom kraju gdje su stalno poplave – rekla je Danijela Frbežar koja je na problematiku upozorava i ranije.
Osim nje, već godinama i drugi stanari svako malo podsjete mjerodavne u Gradu na potrebu rješavanja situacije. No, do danas se nije dogodilo ništa. Istovremeno, na spornih 200 metara nalazi se 20-ak kućanstva od kojih gotovo sva imaju najmanje jednog mališana.

zagorska
– Ne znamo kome bismo se više trebali obratiti. Ispada da nismo ničiji, ni po stranačkoj ni po natalitetnoj politici, kao da smo zaboravljeni. Stvarno mi je teško shvatiti kako je toliki problem riješiti odvodnju od 200 metara – kazala je Nada Jelušić i dodala kako usprkos velikom broju djece tuda ne prolazi niti školski autobus.
Zagorska ulica u punoj dužini ima 2200 metara i pješaci redovito imaju problem s nadolazećim vozilima. Nogostupa nema, a osim što se roditelji s djecom moraju izmicati automobilima, često se moraju sklanjati i od vodenih bujica kroz koje prolaze vozila i prskaju ih.
– Već gotovo 40 godina slušamo obećanja za kanalizaciju i ništa se nije promijenilo. Zbog količine vode koja prijeti dvorištu morali smo napraviti betonske visoke temelje samo da bismo zaštitili kuću – rekla je Katarina Kos.
Uz sve to, tijekom toplijeg vremena problem je i divlja kanalizacija iz koje se ljeti širi užasan smrad, a nakon jačih oborina sve izlazi na cestu.

– Napravljen je kanal s rešetkom, ali na krivom mjestu, voda do njega ne dolazi i tako stalno moramo zvati vatrogasce da odštopaju kanal i sve nas to skupo košta – objasnili su ljutiti stanari Zagorske.
Anđelko Nervo, gradski pročelnik za stambeno-komunalna pitanja, priznaje da su mještani te ulice u više navrata upozoravali na problematiku.
– Istina da su mještani te ulice upozoravali na problem oborinske odvodnje koja im za vrijeme kiša stvara problem, ali isto tako točno je da u spomenutoj ulici postoji oborinska odvodnja te su odvodne cijevi prema potoku mještani zatvarali betonom i na taj način sprečavali otok vode – objasnio je Nervo.

No, mještani tvrde kako su odvodne kanale koji su nekoć postojali radnici Komunalnog prije više godina jednostavno zatrpali i pritom razbili njihove betonske mostove čije su komade jednostavno ostavili pod zemljom.
Ipak, pročelnik Nervno napominje kako Grad ima plan.

– Napravili smo projekt odvodnje unutar Projekta Aglomeracije koji se financira sredstvima EU. Izgradnjom te kanalizacije riješit će se najveći dio problema, a ujedno izgradnja te kanalizacije uvjetuje izgradnju nogostupa u toj ulici kako se ne bi rušio (presijecao) izgrađeni nogostup izgradnjom kućnih priključaka – kazao je Anđelko Nervo.
Dodao je kako su i riješeni imovinski odnosi, a početak radova ovisit će o financiranju od strane EU.
– Zanimljivo mi je kako nas se redovito sjete kad im moramo plaćati komunalne doprinose koji godišnje iznose i po 500 kuna, a kad mi od njih nešto trebamo, onda niti glasa – zaključili su stanari Zagorske.

Podravski list/go

foto: Nikola Wolf