U organizaciji Hrvatskog kickboxing saveza i Kickboxing kluba Mladost u Varaždinu je u subotu održan trenerski i sudački seminar, a jedan od predavača u sportskoj dvorani u Graberju bio je i Mirko ‘Cro Cop’ Filipović.

Uoči seminara Filipović je novinarima rekao kako ga za Varaždin vežu najljepše uspomene, jer je ovdje završio 3. razred gimnazije ratne, 1992. godine, a na treninzima na stadionu Sloboda varaždinski borci Goran Cerovečki i Esad Garibović “prebijali su ga k’o mačku”. Filipovića je u Varaždinu trenirao Anđelko Mladenović iz Kickboxing kluba Mladost.

I nakon aktivne karijere ‘Cro Cop’ svakodnevno trenira, a s njim radi i sin.

“Sin voli ovaj sport. Što bi drugo trebao trenirati, ako sam mu ja tata? Ja gledam da mu taj sport bude put do zdravlja, da stekne vještinu i disciplinu. Djecu se ne smije forsirati, moraju htjeti sami”, kazao je Filipović dodavši da za natjecateljski dio mora postojati ogromna želja.

mirko crocap

“Ja sam sam ‘grebao rukama i nogama’, ja sam to htio. Moji počeci su bili jako teški, od ’96. do ’98. kad sam se s boksačkom reprezentacijom išao boriti s najjačim boksačima, Kubancima, Rusima, olimpijskim pobjednicima, europskim i svjetskim prvacima u amaterskom boksu, kasnijim prvacima u profesionalnom boksu”, rekao je Filipović koji smatra da nema ljepšeg sporta za rekreaciju od borilačkog sporta.

“Ljudi tako razvijaju koordinaciju, motoriku, agilnost, radi se puno gimnastike, usvajaju nove vještine. To je put do zdravlja i tijelo se kvalitetnije razvija. To je važnost sporta i po meni tu je borilački sport na prvom mjestu”, istaknuo je Cro Cop i dodao da je, s druge strane, ekstremni, natjecateljski, profesionalni sport opasan jer se u oštroj konkurenciji i želji za vrhunskim rezultatom tijelo oštećuje.

Uz ‘Cro Copa’ na seminaru su sudjelovali i prof. dr. sc. Hrvoje Sertić i doc. dr. sc. Ivan Segedi s Kineziološkog fakulteta te prof. Neven Šavora iz Hrvatskog olimpijskog odbora. Sudački seminar vodili su Davor Milaković, Romeo Deša i Igor Bezjak.
(Hina)

fah