Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) predložilo je u srijedu Hrvatskom saboru da skine zastupnički imunitet Stevi Culeju (HDZ), a da to ne učini zastupnicima SDP-a Ranku Ostojiću i Mosta Maru Kristiću.

Povjerenstvo se, naime, suglasilo da će nastaviti dosadašnju praksu po kojoj će imunitet skidati kad to traži DORH ili sud koji vodi postupak, ali ne i kad to traže privatni tužitelji.
Kod privatnih tužbi uglavnom se radi o kaznenim djelima klevete i uvrede, pa se postupak može voditi i po isteku zastupničkog mandata jer ne nastupa zastara, objasnila je predsjednica MIP-a Margareta Mađerić (HDZ).
Vukovarski Općinski sud zatražio je da se Culeju skine imunitet kako bi se protiv njega nastavio postupak zbog kaznenog djela remećenja javnog reda i mira, odnosno izazivanja nereda.
Iako na sjednici MIP-a to nije rečeno, radi se o djelu počinjenom u Vukovaru u rujnu 2013. za prosvjeda protiv postavljanja ćiriličnih ploča na državne institucije.
Culej je Hini objasnio kako je riječ o drugostupanjskom postupku na temelju njegove žalbe, pa mu je i osobno cilj da mu se skine imunitet kako bi sa sebe skinuo optužbe da je prosvjednike u Vukovaru poticao na nasilje.
“Smatram se nevinim, ali neka sud kaže svoje, neka se dokaže što se tamo dogodilo, neka se vidi da je to montirani pravosudno-policijski proces od nekih aktera koji sjede ovdje”, rekao je Culej novinarima u Saboru.
Nada se, kaže, da će slučaj biti rješen pozitivno, ne samo zbog njega, nego i svih branitelja koji su stradali u “slučaju vukovarske ćirilice”. Culej tvrdi da nije pozivao na mržnju niti na uništavanje ploča, već je u Vukovaru “ghandijevski nastupio i ništa drugo”.
Članovi MIP-a bez rasprave su se suglasili da Ostojiću i Kristiću ne treba skidati imunitet s obzirom da su to tražili privatni tužitelji Darko Antolić i Jozo Ostojić koji ih terete za kaznena djela dogovaranja, zločinačkog udruživanja, zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno kaznenog djela prijetnje.
U Ostojićevu slučaju kaznena je prijava odbačena rješenjem USKOK-a, no Antolić je progon preuzeo kao privatni tužitelj. Isto je, u slučaju Mara Kristića, postupio Jozo Ostojić, nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku odbacilo kaznenu prijavu protiv Kristića.

(Hina)

fah