Unatoč presudi suda Ministarstvo pravosuđa i uprave opet je zabranilo referendum u Pokupskom pa ministru Ivanu Malenici prijeti i novčana kazna, piše u petak Jutarnji list.

Na službenu adresu ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice ovih je dana stigla vrlo oštra presuda Visokog upravnog suda. Njome je Visoki upravni sud, i to drugi put, ukinuo odluku kojom je Ministarstvo pravosuđa i uprave proglasilo nezakonitom referendumsku inicijativu mještana općine Pokupsko.

U presudi se navodi da je Ministarstvo pravosuđa i uprave “pravnom akrobatikom” građanima Pokupskog otežalo ili čak onemogućilo održavanje lokalnog referenduma, da je zloupotrijebilo pravo kako bi onemogućilo volju birača na lokalnoj razini.

Ministra Malenicu sud upozorava da kao odgovorna osoba u Ministarstvu zbog neizvršavanja pravomoćne presude riskira i novčanu kaznu u visini prosječne jednomjesečne plaće u Hrvatskoj.

Što je navelo tročlano vijeće Visokog upravnog suda, koje čine suci Mirjana Juričić, predsjednica, te Boris Marković i Blanša Turić, da presude u korist referendumske inicijative “Odlučimo sami” iz općine Pokupsko, a protiv Ministarstva pravosuđa i uprave?

“To je priča koja traje već više od dvije godine”, ispričala je lokalna općinska vijećnica iz Pokupskog i članica referendumske inicijative “Oldučimo sami”, Martina Popovčić. Grupa građana okupljena u referendumskoj inicijativi “Odlučimo sami” tužila je Maleničino ministarstvo zbog opstrukcije njihove inicijative.

Sve je počelo u rujnu 2020. kad je HDZ-ova većina u Općinskom vijeću Pokupskog donijela odluku o preimenovanju ulica na području te općine, uz obrazloženje da postoje kuće bez adrese i kućnoga broja, što stvara administrativni nered i teškoće u dostavi pošiljaka. U Općinskom vijeću Pokupskog od osnutka te općine 1995. većinu ima HDZ, a 27 godina vodi je isti načelnik – HDZ-ovac Božidar Škunjarić.

“Tvrdili su da su stanovnici o toj odluci bili prethodno informirani na općinskim službenim stanicama i da je provedeno javno savjetovanje. Međutim, u desetak ruralnih općinskih naselja živi mahom starije stanovništvo koje ne prati svakodnevno što se događa na internetu pa nisu sudjelovali u javnoj raspravi”, kazala nam je lokalna vijećnica i članica referendumske inicijative Martina Popovčić, piše novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić.