Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uputila je sućut u povodu smrti Damira Matkovića, poručivši kako je hrvatski medijski prostor izgubio profesionalca čije je rad utjecao na mlađe kolege kojima je prenosio vrijednosti istraživačkog novinarstva i visokih profesionalnih kriterija.

U sućuti koju je u srijedu uputila uime Vlade i Ministarstva kulture i medija podsjetila je kako je Matković svojim profesionalnim i kreativnim pristupom ostvario bogatu i raznoliku karijeru koja je obuhvaćala sva područja televizijskog medija, od izvještavanja do uređivanja i vođenja Zagrebačke panorame i mozaične emisije Dobar dan, od informativno-političkog magazina Spektar, preko kultne emisije Slikom na sliku, do uređivanja i vođenja glavne informativne emisije TV Dnevnika.

Matković je, ističe, svoje bogato iskustvo utkao u razvoj Hrvatske radiotelevizije radeći kao pomoćnik glavnog ravnatelja HRT-a i odgovorni urednik zabavnog i sportskog programa HTV-a. Posebno važan dio svoje plodne karijere realizirao je kao vanjskopolitički komentator HTV-a.

Mnogim generacijama gledatelja, u pamćenju su ostala njegova izvještavanja iz središta vanjsko-političkih zbivanja, jednako kao i putopisne priče u kojima bi slikovito predstavio društveno-politički trenutak pojedine, portretirane države ili područja. Kontinuirano se obrazujući i usavršavajući svoje novinarske sposobnosti, Damir Matković postao je jedan od prvih novinara HTV-a koji je sam snimao svoje reportaže. U antologiji televizijske reportaže, ostat će zapisane njegove priče iz cijele Europe koje je snimao čak i na trgovačkim brodovima koji su plovili od Rotterdama i sjeverne Norveške do Sardinije, Kanara i Maroka.

Njegova svestranost i novinarska znatiželja, vodila ga je uvijek za dobrom pričom, a s jednakim se novinarskim umijećem majstorski okušao u manjim i većim dokumentarnim formama. Zaslužio je brojne nagrade, među ostalima i godišnje nagrade Hrvatskog novinarskog društva Zlatno pero, kao i nagradu Prix Schuman za promicanje temeljnih vrijednosti Europske unije. Uz novinarsko stvaralaštvo, Damir Matković je mnogim svojim aktivnostima dokazao izniman senzibilitet za prava i slobode novinara posebno se angažirajući u vodstvu Zbora novinara elektroničkih medija Forum 21.

“Odlaskom Damira Matkovića hrvatski medijski prostor izgubio je jednog od onih novinskih profesionalaca čije je rad utjecao i na mnoge mlađe kolege kojima je prenosio znanja i vrijednosti istraživačkog novinarstva i visokih profesionalnih kriterija”, zaključuje na kraju priopćenja ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.