Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek posjetila je u subotu ujutro sjedište koprivničke kompanije Podravke gdje ju je ugostila predsjednica uprave Martina Dalić, a susretu je prisustvovao saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice, Mišel Jakšić.

Naime, u povodu obilježavanja 75. godišnjice Kompanije, ali i 666. godina Grada Koprivnice, u prehrambenom divu je organiziran Dan otvorenih vrata tako da građani mogu slobodno prošetati popularnom ‘sedmerokatnicom’ i vidjeti je u obnovljenom sjaju, ali i vrijedne umjetničke eksponate.

podravka obuljen

– Fascinirana sam vrijednošću zbirke koju Podravka čuva tim više što je vezana uz ovaj kraj i naivnu umjetnost, koji je i dan danas jedan od neprepoznatljivijih hrvatskih umjetničkih brendova Hrvatske u svijetu i mislim da postoji veliki potencijal povezivanja Koprivnice s muzejom, Hlebinama, ali i nacionalnim muzejom koji je sada u obnovi – kazala je ministrica Obuljen Koržinek.

Čelna žena Podravke, Martina Dalić pojasnila je kako se nastojalo nakon obnove zgrade posvetiti dodatna pozornost vidljivosti umjetnina i njenom rasporedu.

podravka dalić

– Posebno smo pazili na čuvanje umjetnina koje čine konstrukciju cjelinu zgrade, kao što su freske raspoređene po stubištu jer su iznimna vrijednost koje nema nitko osim Podravke, budući da se današnje zgrade ne rade na takav način. Tijekom obnove zadatak je bio obnoviti sve ono što čini dio zgrade, a nakon obnove naglasiti sve umjetnine koje Podravka čuva – objasnila je.

Prostore kompanije krase brojna djela poznatih podravskih i hrvatskih autora, a građani će moći vidjeti prizemlje novoobnovljenog sjedišta koje se može pohvaliti slikama renomiranih naivaca poput Generalića, Večenaja, Kovačića, Gažija i drugih.

podravka (4)

Također, moći će se razgledati i spomen soba profesorice Zlate Bartl koja kroz tri različite sekcije opisuje život i postignuća najvažnije osobe u povijesti Podravke. U predvorju zgrade emitira se i kratki film o njenom životu, a nalazi se pokraj novonastalog portreta čiji je autor Zlatko Kauzlarić Atač, ujedno i kreator prepoznatljive Podravkine žlice koja se nalazi ispred zgrade.

Vanjski prostor dodatno je obogaćen poznatim skulpturama „Koritarke“, djelom Ivana Sabolića, te svojevrsnim zaštitnim znakom Podravke, drvenom skulpturom „Pijetao“, koju je izradio Zvonimir Lončarić. Uz obnovu poslovnog sjedišta Podravke, stigla je i nova skulptura u obliku velikog srca „Začin života“, čiji je autor kipar Nikola Vudrag.

podravka (3)

Osim toga, Koprivničanke i Koprivničanci moći će razgledati i izložbu posvećenu povijesti Vegete, kao i skulpture najznačajnijih kipara naivne umjetnosti koje prikazuju tipične motive iz nekadašnjih života Podravaca. Isti motivi mogu se vidjeti i na frizu iznad recepcije, koji je na keramičkim pločicama naslikao Francina Dolenec.

Dani otvorenih vrata Podravke trajat će tijekom studenoga i prosinca, a svi zainteresirani moći će razgledati kulturnu baštinu kompanije sa srcem svake subote od 10 do 13 sati.