Ministarstvo zdravstva nemoćno pred praksama bolnica: ‘Bolesna djeca i dalje bez roditelja’

31. srpnja 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Ministarstvo zdravstva nemoćno pred praksama bolnica: ‘Bolesna djeca i dalje bez roditelja’

ilustracija/ Davor Višnjić/PIXSELL


Udruga Roditelji u akciji – Roda ocijenila je da je Ministarstvo zdravstva nemoćno pred praksama bolnica te da su bolesna djeca i dalje bez roditelja tijekom bolničkog liječenja i mjesec dana nakon pokretanja peticije u kojoj je prikupljeno skoro 58.000 potpisa podrške.

Udruga Roda je podsjetila da je ministar zdravstva Vili Beroš tvrdio da “unatoč specifičnoj situaciji, boravak roditelja uz dijete nije bio niti u jednom trenutku ukinut niti zabranjen od strane Ministarstva zdravstva te je u pravilu kroz cijeli tijek pandemije omogućen 24-satni boravak roditelja uz dijete”, a da tu tvrdnju svakodnevno pobijaju roditelji dijeljenjem svojih iskustava tijekom pandemije na društvenim mrežama.

“Zato zaključujemo da do ministra Beroša dolaze polovične informacije koje ne pokazuju stvarno stanje na terenu i/ili su ministar i njegovo ministarstvo nemoćni utjecati na promjene praksi u bolnicama i  u nastojanju da se pravo djece na boravak na bolničkom liječenju u pratnji bliske odrasle osobe osigura na svim odjelima svih bolnica”, smatraju u udruzi.

Ocijenili su da se ministar ograđuje od iznimnih situacija uslijed prostornih i smještajnih uvjeta zdravstvene ustanove ili medicinske indikacije hospitaliziranog djeteta čime se, navode, otvara mogućnost proizvoljnog odlučivanja svakog odjela i bolnice o tome hoće li se poštivati djetetovo pravo na boravak u bolnici s bliskom odraslom osobom te da iznimne situacije postaju česta praksa. (Hina)

Facebook Comments