Ministarstvo tvrdi: ‘U slučaju Macolinih medvjeda postupano u najboljem interesu životinja’

14. kolovoza 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Ministarstvo tvrdi: ‘U slučaju Macolinih medvjeda postupano u najboljem interesu životinja’


Ministarstvo poljoprivrede istaknulo je u petak kako je u slučaju davanje dozvole ugostelju Macoli i obitelji Bizik za otvaranje zoološkog vrta, postupalo u najboljem interesu životnja te da je ta odluka u skladu s pravilnikom o uvjetima za osnivanja i rad zooloških vrtova.

“Ovo tijelo postupilo je u najboljem interesu životinja s ciljem osiguranja njihove dobrobiti”, ustvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede za Hinu na upit o okolnostima davanja dozvole za zoološke vrtove ugostitelju Željku Oreškoviću Macoli i obitelji Bizik, zbog čega je međunarodna udruga za zaštitu životinja Four Paws u srpnju s Hrvatskom prekinula suradnju, o čemu smo pisali OVDJE.

Iz te udruge su ustvrdili da je davanjem dozvola za zoološki vrt, Hrvatska okrenula leđa zaštiti medvjeda istaknuvši da Ministarstvo poljoprivrede tom odlukom nije ispoštovalo memorandum sporazuma o suradnji koje je potpisalo s organizacijom Four Paws te nije osiguralo provedbu zakona prema kojemu su te životinje trebale biti zaplijenjene te smještene u adekvatna skloništa.

Također, udruga Prijatelji životinja istaknula je kako važeći pravilnik, na temelju kojega su izdane dozvole za zoološki vrt, nije usklađen sa Zakonom o zaštiti životinja te europskim direktivama te ga je potebno hitno mijenjati.

U Ministarstvu, međutim, smatraju da je sporazum o razumijevanju u ovom slučaju poštovan u najvećoj mogućoj mjeri, i to s naglaskom na osiguranje dobrobiti životinja, a da se pri dodjeli dozvole, poštivao važeći pravilnik o uvjetima za osnivanje i rad zooloških vrtova.

Istaknuli su da je premještaj medvjeda u skloništa navedene organizacije u drugim zemljama članicama Eurospke unije zahtjevan te su na takav način već premještena dva medvjeda.

“Da bi se moglo organizirati premještanje preostalih medvjeda u sklonište navedene organizacije u drugoj zemlji članici EU, iste je trebalo izmjestiti od fizičkih osoba i smjestiti u odgovarajuće uvjete u Hrvatskoj, međutim, sva mjesta za premještanje medvjeda unutar Hrvatske u svrhu čekanja na njihovo daljnje premještanje u sklonište u nekoj drugoj članici EU bila su zauzeta”, napisali su.

Dodali su da je u međuvremenu uređen prostor za smještaj medvjeda vlasnika Željka Oreškovića Macole te je utvrđeno da on udovoljava uvjete i potrebe životinja pa je odobren kao zoološki vrt.

Tvrde i da je tom odlukom izbjegnut stres zbog prijevoza i navikavanje životinja na novi okoliš, što se u slučaju prethodno premještenih medvjeda pokazalo kao vrlo otežavajući čimbenik u prilagodbi medvjeda novim uvjetima.

Navode i kako je obitelj Bizik također zatražila odobravanje zoološkog vrta te je ovo tijelo temeljem zapisnika stručnog povjerenstva Državnog inspektorata da zoološki vrt udovoljava uvjetima propisanim pravilnikom, donijelo valjano rješenje.

Međutim, u Ministarstvu kažu i  će se pravilnik o uvjetima za osnivanje i rad zooloških vrtova na temelju kojeg su izdane dozvole za zoološki vrt,  mijenjati jer ga je potrebno uskladiti sa Zakonom o zaštiti životinja. (Hina)