Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži, plastičnim proizvodima za jednokratnu uporabu i ribolovnom alatu koji sadržava plastiku je donesen, te ne postoje više razlozi za postupak pred Sudom EU, poručili su u petak iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

“Pravilnik je donesen i objavljen je u Narodnim novinama, a s njegovim donošenjem ne postoje više razlozi za postupak pred Sudom EU”, rekli su Hini u Ministarstvu komntirajući tužbu Europske komisije protiv Hrvatske zbog ambalažnog otpada.

Naime, Europska komisija je u četvrtak odlučila pokrenuti postupak protiv Hrvatske pred Sudom EU zbog toga što nije u potpunosti prenijela u svoje zakonodavstvo sve relevantne odredbe direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu. Komisija je dodala da će od Suda EU-a zatražiti izricanje financijskih sankcija Hrvatskoj, budući da se slučaj odnosi na nepriopćavanje mjera o prijenosu direktive.

U Ministarstvu kažu da se Pravilnikom Republika Hrvatska usklađuje s EU legislativom koja je proizašla iz Europskog zelenog plana.

“Hrvatska je obvezna do kraja 2025. reciklirati najmanje 65 posto mase ambalažnog otpada, odnosno najmanje 70 posto do kraja 2030., a ovaj Pravilnik propisuje obveze koje doprinose ispunjenju tog cilja kao i smanjenju količine otpada koji završi na odlagalištu”, poručili su iz Ministarstva.

Mjere za smanjenje potrošnje jednokratnih plastičnih čaša za napitke i spremnika za hranu

Kažu da se Pravilnikom propisuje obvezna registracija proizvođača obuhvaćenih sustavom proširene odgovornosti proizvođača (EPR), te da se naknada gospodarenja za jednokratnu ambalažu, SUP proizvode te ribolovni alat plaća u Fond mjesečno, a za povratnu ambalažu jednom godišnje, a do sada se plaćalo kvartalno.

Propisuje se novi izgled oznake za ambalažu u sustavu povratne naknade s rokom primjene godinu nakon stupanja na snagu Pravilnika te obveze vezane za plastične proizvode za jednokratnu uporabu i ribolovni alat koji sadržava plastiku, a koji se uključuju u sustav proširene odgovornosti proizvođača plaćanjem naknade gospodarenja u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Propisuju se mjere za smanjenje potrošnje plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu za jednokratne plastične čaše za napitke i za spremnike za hranu, a odnose se na ugostiteljske objekte, vlasnike aparata za napitke, proizvođače koji čaše za napitke i za spremnike za hranu stavljaju na tržište, a zapošljavaju više od 50 osoba te prodavatelje napitaka u čašama.

Od 1. siječnja 2025. obvezno naplaćivanje potrošačima vrlo laganih plastičnih vrećica

Pravilnikom se propisuje obvezna naplata vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje na prodajnom mjestu robe ili proizvoda, ali tek od 1. siječnja 2025., to jest da se sve vrlo lagane plastične vrećice za nošenje tanje od 15 mikrona i koje se koriste za voće i povrće i drugu rasutu hranu, a koje se trenutno ne naplaćuju, moraju obvezno naplaćivati potrošačima te da se ne smiju izlagati i prodavati na blagajnama.

Vezano za povratnu naknadu, u Ministarstvu kažu da sustav daje rezultate u smislu odvojeno prikupljenog visoko kvalitetnog materijala za recikliranje. Stoga se Pravilnikom proširuje sustav povratne naknade na ambalažu volumena manjeg od 0,20 litre te ograničavanje gornjeg volumena ambalaže na 3 litre. Tako da će sustav obuhvaćati ambalažu do 3 litre, a i proširit će se sustav povratne naknade na višeslojnu ambalažu s pretežno papir-kartonskom komponentom, primjerice tetrapak kao i na plastičnu ambalažu koja nije od PET-a, primjerice HDPE ambalaža, s rokom primjene od 1. siječnja 2027.

Što se tiče iznosa povratne naknade, u Ministarstvu kažu da je propisan Uredbom u iznosu od 0,07 eura, a novi iznos bit će propisan Uredbom o naknadi gospodarenja otpadom i povratnoj naknadi, koja se donosi temeljem Zakona o gospodarenju otpadom i koja je trenutno u fazi izrade. Nacrt prijedloga Uredbe bit će objavljen radi savjetovanja sa zainteresiranom javnošću na Središnjem portalu za savjetovanja s javnošću.