Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju Zvonimir Penić ​potvrdio je u četvrtak da se u splitskom istražnom zatvoru na Bilicama u srijedu popodne dogodilo ozljeđivanje istražnog zatvorenika te da, iako nemaju dokaza, sumnjaju da je riječ o fizičkom nasilju.

Ranije u četvrtak objavljeno je da je zatvorenik Ante Rušić, osumnjičeni ubojica 22-godišnjeg Luke Bančića, premješten u šibenski zatvor iz sigurnosnih razloga nakon što je pretučen u splitskom istražnom zatvoru. Liječnicima i pravosudnim djelatnicima je rekao da je ozlijeđen u padu s kreveta demantirajući da ga je netko u zatvoru pretukao.

Penić je izjavio da ne mogu sa sigurnošću reći da se u zatvoru dogodio sukob, iako na to sumnja​ju te da poduzimaju sve mjere iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja činjenica.

“​U prijemnoj sobi u kojoj je bio i Rušić bilo je devet zatvorenika, ali ih mi ne možemo nadzirati 24 sata jer zbog njihovih prava na privatnost nema kamera u toaletima i njihovim prostorijama​. Svi su dali izjave, zasada nema nikakvih dokaza da je bilo fizičkog nasilja. Ali mi sumnjamo da jest”, rekao je​ Penić odgovarajući na novinarska pitanja. Dodao je kako ne vjeruje da će Rušić u šibenskom zatvoru biti smješten sam u sobi.

Ministarstvo pravosuđa, po Penićevim riječima, bilježi pad broja napada na zatvorske službenike od 2018. godine do 2023. godine te nemaju značajnih incidencija što se tiče sukoba i napada. U prošloj su godini tako zabilježili 222 tjelesna sukoba, godinu prije 236, a 2021. 217, iako se ne treba zanemariti ni tamna brojka, odnosno broj onih koji ne prijavljuju takva djela.

Krijumčari migranata opterećuju zatvorske kapacitete

“Mi nažalost ne otkrijemo uvijek svaki slučaj nasilja, ali zaista se odradi sve što se prijavi, a posljednjih smo pet godina imali 53 kaznena djela počinjena u zatvorima.  Dolaskom u zatvor život ne prestaje. Tamo se ljudi rađaju, nažalost netko i umre, a dogodi se i kazneno djelo”, kazao je Penić.

Novinare je zanimalo je li u trenutku kada je Rušić ozlijeđen u prijemnoj sobi bio i njegov brat, koji je također tamo završio nakon sukoba s ubijenim Lukom Bančićem, a Penić je odgovorio da trenutno nema tu informaciju.

Govoreći o broju zatvorenika u istražnom zatvoru Bilice u Splitu kazao je da je prošle godine bilo sto posto više uhićenja osoba koje krijumčare migrante “što opterećuje zatvorske kapacitete”.

Ante Rušić (31), pritvoren zbog sumnje da je u subotu iza ponoći nožem u prsa usmrtio 22-godišnjeg Luku Bančića u središtu Splita, u srijedu popodne je zbog ozljeda glave i čeljusti nakratko primljen u KBC Split. Tamo su mu utvrđene lakše ozljede pa je nakon pružene pomoći pušten iz bolnice. Suprotno njegovim tvrdnjama liječnici su rekli da takve ozljede nije mogao dobiti od pada s kreveta pa nije vraćen u splitski već u šibenski zatvor.