Ministarstvo pravosuđa u četvrtak je priopćilo da je nakon odbijanja vlastitog zahtjeva i povećanja primanja za gotovo 700 eura, odgovornost za štrajk u potpunosti na Udruzi hrvatskih sudaca (UHS).

U priopćenju navode da je UHS dogovorila štrajk za 22. siječnja, puno prije ovotjednih razgovora u Ministarstvu pravosuđa i uprave te prijedloga o uvođenju materijalnih prava.

Dokaz tomu su, ističu, informacije koje su prošli tjedan objavljene u javnosti o poslanoj obavijesti sucima u utorak, 9. siječnja. U njoj se ističe kako će se „neovisno o tome što će Vlada ponuditi, ponovno krenuti s mjerama upozorenja 22. siječnja“ te „da medijima nije dan točan datum početka štrajka iz taktičkih razloga, po savjetu PR službe“.

Dodaju da im je neovisno o tome što je UHS unaprijed donijela odluku o štrajku i odbijanju bilo kakvih ponuda ministarstvo ponudilo uvođenje materijalnih prava, čime bi primanja sudaca u prosjeku narasle mjesečno za gotovo 700 eura neto u manje od godinu dana.

Ministarstvo navodi da je i dalje otvoreno za nastavak dijaloga, ali ističe kako ovakav pristup, kao i spominjanje izraza ultimatum ili prijetnje bojkotom izbornih povjerenstava koji su se mogli čuti u proteklim danima, nisu dobro polazište za bilo kakve daljnje dogovore.

“U svakom slučaju, nakon odbijanja vlastitog zahtjeva i povećanja mjesečne primanja za gotovo 700 eura neto, odgovornost za štrajk u potpunosti je na Udruzi hrvatskih sudaca”, zaključuju u priopćenju.

Ministarstvo podsjeća kako je spremno razgovarati i o drugim prijedlozima, ali prethodno se mora urediti sustav plaća službenika i namještenika u državnoj službi i javnim službama.

“Vladavina prava počiva na osiguranju pravne zaštite svih građana i jednakom pristupu sudu. Vjerujemo da će Vrhovni sud, kao najviši sud u Republici Hrvatskoj, poduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi se osigurala jedinstvena primjena prava i ravnopravnost svih stranaka u postupku.

Također, vjerujemo da će predsjednici sudova sukladno normativnim ovlastima organizirati uredno i pravodobno obavljanje svih poslova na sudu, odnosno osigurati redovan rad sudova, a Ministarstvo pravosuđa i uprave u okviru svojeg djelokruga razmotrit će poduzimanje mjera s ciljem osiguranja ustavnog prava na pristup sudu”, stoji u priopćenju.