Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u postupku procjene utjecaja na okoliš ne odobrava projekt niti realizaciju projekta spalionice otpada u KBC-u Zagreb, poručili su u ponedjeljak reagirajući na prosvjed Zelene akcije i Građanske inicijative Stop spalionici Rebro.

Ministarstvo ne odobrava projekt niti njegovu realizaciju, jer je to predmet daljnjih odobrenja (lokacijska, građevinska dozvola i dr.) već  procjenjuje mogući značajan utjecaj na okoliš projekta temeljem zakonski definiranog postupka, rečeno je Hini u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Za sve upite na temu izgradnje objekta za gospodarenje zaraznim medicinskim otpadom KBC-a Zagreb treba se obratiti nositelju zahvata i nadležnom Ministarstvu zdravstva, dodali su.

Zelena akcija i Građanska inicijativa Stop spalionici Rebro u ponedjeljak su pozvali Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da izgradnju spalionice ocijeni neprihvatljivim zahvatom za okoliš i zaustavi projekt jer nije u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom.

Marko Košak iz Zelene akcije rekao je kako je spalionica neusklađena s prostorno-planskom dokumentacijom Grada Zagreba, a to im je potvrdio i nadležni Gradski ured za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Sredinom prošlog tjedna dobili su, kaže, tumačenje od nadležnog gradskog ureda da taj projekt nije usklađen s Generalnim urbanističkim planom Grada Zagreba. Na taj način projekt “pada u vodu”, neće moći biti izdana niti lokacijska dozvola, tvrdi Košak.

Aleksandra Numanović iz Građanske inicijative Stop spalionici Rebro najavila je da će o svemu obavijestiti Državno odvjetništvo i tijela EU-a i poduzeti potrebne pravne radnje ne bi li “zaustavili kriminalno ponašanje Ministarstva zdravstva, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a posebno KBC-a Zagreb i ovlaštenika”.