Ministarstvo kulture i medija sufinancirat će u 2022. godini 66 časopisa i elektroničkih publikacija u ukupnom iznosu od 3.133.000 kuna, objavljeno je na mrežnoj stranici u petak.

Na popisu je 41 tiskani časopis iz cijele Hrvatske, 24 elektroničke publikacije koje pokrivaju različita područja kulture i umjetnosti, te jedne novine za umjetnost, kulturu  i znanost – Vijenac.

Pored Vijenca Matice hrvatske, kojem je odobren najveći iznos od 500 tisuća kuna, veće iznose su dobili Hrvatski filmski ljetopis – 150 tisuća kuna, Republika Društva hrvatskih književnika – 120 tisuća kuna, te Forum HAZU-a -100 tisuća kuna.

Na Poziv za financiranje javnih potreba u kulturi RH u 2022. ukupno je stiglo 114 prijava, od kojih se 37 odnosilo se na financiranje elektroničkih publikacija. Prijave su razmatrali članovi Kulturnog vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost predsjednica Katica Mikulčić Matković, Iva Grgić Maroević, Andijana Kos-Lajtman, Evelina Rudan Kapec i Marko Gregur.

Pri vrednovanju programa uz kvalitetu objavljenih sadržaja i kontinuitet izlaženja i financiranja, posebna se pozornost posvećivala redovitosti realizacije i distribucije koje su kod tiskanih časopisa ključni problem već dugi niz godina.

Odobrena programska sredstva namijenjena su ponajprije za honorare suradnicima s ciljem osiguravanja što bolje kvalitete i raznovrsnosti objavljenih sadržaja te troškovima tiska i distribucije časopisa, odnosno elektroničkih publikacija kod kojih taj tehnički dio realizacije zahtijeva nešto manja ulaganja, kaže se. (Hina)