Hrvatska vlada namjerava 10. ožujka usvojiti proračun za ovu godinu u kojem planira proračunski deficit približiti razini od tri posto BDP-a, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski ministar financija Zdravko Marić.
 Ministar Marić je u Bruxellesu prvi put sudjelovao na sastanku ministara financija Eurpske unije te razgovorao s povjerenikom za ekonomske i financijske poslove Pierreom Moscovicijem.
“Povjereniku Moscoviciju sam rekao da ćemo u sljedeća dva tjedna imati konture proračuna u smjernicama fiskalne i ekonomske politike. Za 10. ožujka planiramo da vlada donese proračun, ali u detalje nismo ulazili”, rekao je ministar Marić.
Europska komisija je u svojim zimskim procjenama procijenila da će hrvatski deficit biti 3,9 posto BDP-a, ali je Marić rekao da je namjera nove vlade ići niže od toga.
“Naša je namjera svakako ići s nižim deficitom od procjene Europske komisije. Naš je cilj približiti se razini od tri posto BDP-a, a konkretnu brojku znat ćemo kad budemo imali proračun i sigurno ćemo učiniti određene mjere kako bismo dosegnuli taj cilj”, kaže ministar Marić.
Ministar Marić je rekao da je povjerenik Moscovici izrazio zadovoljstvo s onim što je čuo u razgovoru s njim. “Povjerenik je dao podršku da se u pogledu proračuna i ukupnog gospodarstva poduzmu određeni koraci strukturne prirode. Mislim da imamo jako dobru poruku povjerenika, Komisija je zadovoljna i očekuje provedbu onih mjera o kojima smo razgovorali”, rekao je.
Marić je dodao da prije donošenja proračuna planira obaviti još jedan krug razgovora s ministrima.
Istaknuo je da su dva glavna temelja ekonomske politike hrvatske vlade – gospodarski rast i sređivanje javnih financija.
“Naš je cilj i napori koje činimo i koje ćemo i dalje činiti jest da se javni dug stabilizira. Iznio sam povjereniku u kratkim crtama naše ideje, prije svega u vezi s rashodovnom stranom proračuna. Iznio sam i naša razmišljanja na koji način stimulirati investicijsku aktivnost i gospodarski rast”, rekao je ministar Marić.
hina
fah